Dineren in het donker

© G2 Baraniak

Hoe voelt en smaakt het om te dineren in volledige duisternis? Gaan je zintuigen anders werken wanneer je niets kan zien? In het Dialog Museum in Hamburg kan je het uitproberen tijdens een viergangendiner in het donker.

Het Dialog Museum in Hamburg laat bezoekers ervaren hoe het is om te leven met een beperking. In pikdonkere ruimten leiden blinde mensen de museumbezoekers rond en laten hen ervaren hoe ze aan de hand van geuren, geluiden, wind, temperatuur en texturen kunnen bepalen waar ze zich bevinden: in een park, een stad of een bar. De rollen worden als het ware omgedraaid. In een donkere wereld zijn niet de blinde mensen hulpbehoevend, maar de bezoekers die wel kunnen zien, maar niet gewend zijn om zich te oriënteren in het donker.

Dineren in het donker
© G2 Baraniak

Andere zintuigen gaan een grotere rol spelen wanneer het zicht is uitgeschakeld. Dat ervaar je in het bijzonder tijdens een diner in het duister. Iedere vrijdag- en zaterdagavond organiseert het museum een dineravond waarbij de gasten een verrassingsmenu van vier gangen in het donker voorgeschoteld krijgen. Eerst worden de deelnemers rondgeleid door het museum, vervolgens drinken ze een glas champagne in het licht alvorens te beginnen aan het drie uur durende diner in het donker. De prijs bedraagt 69 euro per persoon.

Museumgasten kunnen in de ‘Dialog im Stillen’ ook ervaren hoe het voelt om zonder gehoor door het leven te gaan. De bezoekers krijgen een koptelefoon op waardoor ze niet meer kunnen horen en worden rondgeleid door dove gidsen die hen tonen hoe ze met hun handen en gezichtsuitdrukkingen spreken en hoe ze lichaamstaal lezen en communiceren zonder stem. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content