Diest viert 125-jarige heiligverklaring van Jan Berchmans

© Havang

Diest zet in 2013 verschillende activiteiten op touw om te herdenken dat 125 jaar geleden Diestenaar Jan Berchmans heilig werd verklaard.

Dat gebeurde op 15 januari 1888 door paus Leo XIII. Berchmans werd samen met Aloysius Gonzage uitgeroepen tot patroonheilige van de studerende jeugd en geldt samen met enkele andere jong overleden Jezuïeten als algemene beschermheilige van de jeugd.

Jan Berchmans werd in Diest in 1599 geboren als oudste zoon van vijf kinderen. Na zijn studies in het Jezuïetencollege van Mechelen werd hij voor een vervolgstudie in de filosofie naar Rome gestuurd. Daar overleed hij op 22-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking. Hij ligt in de Rome begraven in de kerk van Sant’Ignazio.

Tijdens zijn driejarig verblijf in Rome viel hij op door zijn vroomheid en vriendelijkheid zodat hij er al kort zijn na zijn dood vereerd werd als een heilige.

Feestjaar

Het feestjaar in de Vlaams-Brabantse stad omvat tal van uiteenlopende activiteiten. Het wordt op 13 januari ingezet met een herdenkingsviering van de heiligverklaring.

Van 15 tot 25 april organiseren de Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk een Romereis met ontvangst op de ambassade bij de Heilige Stoel.

Van 29 juni tot en met 29 september loopt in de Sint-Sulpitiuskerk de tentoonstelling “Sint-Jan Berchmans buitengewoon”.

En op 18 augustus gaat aartsbisschop Leonard voor in een viering in deze kerk ter herdenking van het overlijden van de heilige.

Het hart van Sint-Jan Berchmans dat als relikwie in Mechelen bewaard wordt, zal die dag worden overgebracht naar Diest. Er wordt ook een nieuw Jan Berchmanslied (gecomponeerd door Jan Baele) gelanceerd. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content