Dierentuin Arnhem opent begin juli grootste overdekte mangrove ter wereld

© Getty Images/iStockphoto

Dierentuin Burgers’ Zoo in Arnhem opent begin juli de naar eigen zeggen grootste overdekte mangrove ter wereld. Het project is geïnspireerd op de mangroves aan de kust van Belize in Centraal-Amerika. Burgers’ Zoo beschermt dit natuurgebied al 28 jaar.

‘Mangroves dreigen te verdwijnen om plaats te maken voor woningbouw en garnalenteelt’, zegt Bas Lukkenaar van de Arnhemse dierentuin. ‘Mangroves komen alleen voor aan tropische kusten langs de evenaar. Het is een heel bijzonder ecosysteem met eb en vloed, brandende zon, brak en zout water en soorten die zich aan die barre omstandigheden hebben aangepast. Er zijn bijvoorbeeld 380.000 plantensoorten ter wereld, maar slechts 110 soorten overleven in een mangrove.’ Er zijn volgens hem niet veel dierentuinen met een nagebouwde mangrove, omdat het een heel ingewikkeld systeem is.

De Arnhemse mangrove beslaat 3.000 vierkante meter en ligt onder een koepel van 16 meter hoog. ‘We laten de mangrove langzaam groeien’, legt Lukkenaar uit. ‘Het gebied wordt elk jaar mooier. Als de planten een beetje groter zijn, laten we leguanen los. Later volgen andere reptielen. Het is voor ons ook een beetje pionieren. We moeten ontdekken hoe het eigenlijk ondoordringbare woud en het leven daarin zich gaat gedragen.’

Dierentuin Arnhem opent begin juli grootste overdekte mangrove ter wereld
© Burgers’ Zoo

Via een brug kom je als bezoeker in het mangrovebos. Slechts weinig plantensoorten kunnen overleven in dit extreme zoutige klimaat, waar bij eb en vloed verschillende omstandigheden ontstaan. Via een panoramaruit van 12 meter lang en 1,8 meter hoog kan je eenblik werpen in het bassin van de Caribische zeekoeien. Met wat geluk zwemmen deze indrukwekkende zeezoogdieren vlak langs de ruit voorbij.

Dierentuin Arnhem opent begin juli grootste overdekte mangrove ter wereld
© Burgers’ Zoo

Als het eb wordt, komt de moddervlakte tot leven! Overal schieten wenkkrabben uit hun veilige holletjes tevoorschijn om voedsel te verzamelen of met hun imposante scharen indruk te maken op vrouwtjes en rivalen.

Dierentuin Arnhem opent begin juli grootste overdekte mangrove ter wereld
© Burgers’ Zoo

Het diepere watergedeelte van het mangrovebassin is dan weer het territorium van de degenkrabben. In de natuur gaat het niet best met de degenkrab. In sommige delen van hun leefgebied, met name in Mexico, is het vangen van degenkrabben op het strand inmiddels verboden.

Voorts wordt het oceaanbos bewoond door vogels en honderden vlinders.

De overkapte mangrove is duurzaam en energiezuinig gebouwd en voorziet zoveel mogelijk zelf in koeling en verwarming. De miljoen liter water in het zeekoeienbassin wordt in huis gefilterd. Het project heeft ongeveer 5 miljoen euro gekost.

Burgers’ Zoo, Antoon van Hooffplein 1, 6816 SH Arnhem, www.burgerszoo.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content