Dierenrechtenactivisten protesteren tegen stierenrennen in Pamplona

© AFP

Een honderdtal dierenrechtenactivisten heeft bijna naakt en bedekt met vals bloed gemanifesteerd tegen de omstreden stierenrennen in het Noord-Spaanse Pamplona, die maandag van start gaan.

Het gaat om leden van Peta en AnimaNaturalis. De meeste manifestanten zijn volledig bedekt met vals bloed, anderen dragen valse stierenhoorns. Ze hebben borden bij met daarop in verschillende talen de boodschap “de straten van Pamplona zijn gekleurd met stierenbloed”. De dierenrechtenactivisten willen zo de aandacht trekken op het feit dat “tientallen stieren verwondingen oplopen, terwijl de deelnemers hen achtervolgen, slaan en terroriseren, alvorens uiteindelijk te sterven in de arena”, klinkt het in een mededeling.

Het San-Fermínfestival, in het kader waarvan de stierenrennen worden georganiseerd, lokt jaarlijks duizenden personen vanuit de hele wereld. Stieren worden er gelost in de straten, achter de lopers die traditioneel gekleed zijn in het wit met een rode sjaal. Uiteindelijk worden ze naar de arena’s geleid, waar ze gedood worden tijdens de stierengevechten in de loop van de dag. Elk jaar raken bij de stierenlopen bovendien mensen gewond; soms komen zelfs mensen om het leven.

Peta roept Spanje al jaren op om een einde te maken aan deze traditie. Het land kent bovendien nog andere omstreden tradities met stieren. Zo worden in november tijdens het festival “El Toro Jubilio” in de stad Medinaceli lappen met pek aan de hoorns van stieren vastgemaakt en vervolgens in brand gestoken. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content