Deze wijken moet je bezoeken in Singapore

© Reuters

Bij de naam Singapore denken de meeste mensen enkel aan een moderne stad met hoge wolkenkrabbers. Singapore heeft ook hele andere kanten: een traditioneel Indiase wijk, een Chinatown, een islamitische wijk en een koloniale Britse wijk.

Chinatown In Chinatown maken de saaie kleuren van het business district plaats voor gevels in alle mogelijke pasteltinten en bouwstijlen: van barok tot Victoriaans. Je lijkt er een totaal andere wereld binnen te stappen: geen wolkenkrabbers, maar laagbouw, kleine door hele families gerunde goudwinkeltjes, textielzaakjes, souvenirstalletjes, massagesalons en eetkraampjes. Ook oogt het hier een stuk minder schoon dan in de moderne delen van Singapore.

Omdat de Chinezen de grootste bevolkingsgroep in Singapore uitmaken is Chinatown ondertussen niet meer de Chinese enclave die het vroeger was, maar het blijft nog altijd het historische en culturele centrum van de Chinese gemeenschap.

Het belangrijkste en opvallendste gebouw is de Buddha Tooth Relic Temple, een vier verdiepingen tellend tempelcomplex geopend in 2007. De toch al bonte gevel is versierd met Chinese tekens en beelden. De tempel wordt dagelijks gebruikt voor diensten en daarbij zijn ook toeristen welkom.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de Chinese gemeenschap in Singapore, dan moet je het Chinese Heritage Center aan Pagode Street bezoeken. Hier kunnen bezoekers zien hoe de eerste immigranten uit China arriveerden en boven de winkeltjes gingen wonen en welke geheime Chinese genootschappen, opiumhuizen en bordelen er bestonden.

Tot de jaren zestig van de vorige eeuw was Chinatown een achterbuurt, maar met de komst van ‘public housing projects’ werden alle inwoners ondergebracht in fatsoenlijke appartementen en kreeg de hele buurt een opknapbeurt. Nu is het er, net als in heel Singapore, hygiënisch en redelijk schoon. In alle restaurants en kraampjes kan je gaan eten zonder bang te hoeven zijn om ziek te worden. Maar de drukte, chaos en het lawaai zijn nog altijd aanwezig, zoals het hoort bij een Chinese wijk.

Kampong Glam Net als Chinatown is ook Kampong Glam een explosie van geuren en kleuren. De Sultan moskee met zijn opvallende gouden koepel vormt het hart van deze van oorsprong islamitische wijk.

Vóór de komst van de Britten was Kampong Glam een vissersdorpje. In 1819 sloot de British East India Company een overeenkomst met de toenmalige sultan: de Britten mochten een handelsnederzetting vestigen in Singapore en de sultan kreeg een stuk grond om te wonen en bouwde er een paleis en de Sultan Moskee. De aanwezigheid van de islamitische sultan trok andere moslims naar dit deel van Singapore: Maleiers, Sumatranen, Javanen en Jemenieten kwamen er wonen.

Tegenwoordig wonen de afstammelingen van deze moslims verspreid door heel Singapore, maar Kampong Glam met zijn Arabische straatnamen (Arab Street, Muscat Street, Baghdad Street en Bussorah Street) blijft het centrum voor de moslims. Net als Chinatown en Little India heeft ook Kampong Glam een flinke onderhoudsbeurt ondergaan en is de wijk in oorspronkelijke staat hersteld. Voor toeristen zijn de winkeltjes en restaurantjes een must. Je vindt er traditionele spulletjes zoals tapijten, textiel, juwelen en leer, maar ook hippe alternatieve boetiekjes.

Little India Anders dan Chinatown en Kampong Glam werd Little India niet als Indiase wijk gebouwd. Dat is in de loop van de geschiedenis zo gegroeid en tot op de dag van vandaag leven er in deze wijk vrijwel uitsluitend mensen uit India. Het is dan ook de meest authentieke wijk in Singapore geeft je het gevoel ook een klein beetje op reis te zijn in India: de vrouwen dragen sari’s, er wordt Tamil gesproken, mannen lopen in groepjes over straat, overal reuk je de geuren van Indiase kruiden, wierook en jasmijn en de uit de winkels klinkt Indiase muziek. Het is er druk op straat en je struikelt bijna over de kleine handeltjes zoals notenverkopers, slangenbezweerders, kransenmakers, kruidenwinkeltjes en astrologen die samen met hun papegaai de toekomst voorspellen.

Little India is op zijn mooist tijdens twee belangrijke Indiase evenementen: Thaipusam en Deepavali. Thaipusam wordt in januari/februari gevierd en ziet er voor buitenstaanders nogal angstaanjagend uit: tijdens een processie door de straten dragen de mannen versierde Kavadi’s die met spiezen en andere scherpe voorwerpen aan hun lichaam vastgemaakt worden.

Deepavali (festival van het licht) oogt een stuk vriendelijker. Tijdens dit vijf dagen durende festival in oktober of november wordt de overwinning van het licht over het donker en van het goede over het kwade gevierd. Heel Little India wordt versierd en verlicht met kleurrijke bogen en andere ornamenten en de inwoners dragen nieuwe kleren. Deepavali is trouwens in heel Singapore een feestdag uit respect voor elkaars godsdienst.

Marina BayDe Marina Bay was tot in de jaren zeventig nog een stuk zee, maar omdat Singapore uit zijn voegen barstte werd hier een groot stuk grond drooggelegd. De inrichting van het nieuwe grondgebied werd zorgvuldig gepland. Werken, wonen en vrijetijdsbesteding moesten een goed evenwicht krijgen en dat alles in een zo groen mogelijke omgeving.

Die combinatie is wonderwel gelukt. Bedrijven en appartementen werden ondergebracht in moderne en torenhoge gebouwen en beroemde architecten werden ingehuurd om attracties als het ArtScience Museum, de Louis Vutton winkel op zijn eigen eilandje, de Singapore Flyer, de Helix Bridge en het Marina Bay Sands hotel te ontwerpen. Het futuristische Gardens by the Bay park en kleinere en grotere parkjes en tuintjes tussendoor zorgen voor het nodige groen.

De Marina Bay is tussendoor uitgegroeid tot het bekendste en meest in het oog springende deel van Singapore.

Colonial District Het Colonial District is de wijk waar de geschiedenis van Singapore begon. Koloniale gebouwen als het Fullerton Hotel, de City Hall en het Raffles Hotel liggen ingeklemd tussen de Singapore River en de Marina Bay. Enkele blikvangers:

Het Fullerton Hotel, in 1928 in art deco stijl gebouwd, aanvankelijk als postkantoor en regeringsgebouw.

Raffles Landing Site: volgens de overlevering is dit de plaats waar Stamford Raffles op 28 januari 1819 voor het eerst voet op Singaporese bodem zette. Nu staat er een beeld van deze legendarische Brit langs de Singapore River.

The Arts House: waarschijnlijk het oudste gebouw in Singapore (1827). Aanvankelijk diende het als huis van een Schotse handelaar, daarna als regeringsgebouw en tegenwoordig als cultureel centrum.

St. Andrew’s Cathedral: deze kathedraal ter ere van de patroonheilige van Schotland werd in 1860 in Brits-gotische revival stijl gebouwd en zou niet misstaan in Groot-Brittannië.

Het Raffles Hotel behoort tot de bekendste gebouwen in Singapore. Dit elegante gebouw met Sikh in traditionele kledij bij de ingang neemt je even mee terug naar het begin van de 20e eeuw.

Victoria Theatre en Concert Hall: in dit indrukwekkende gebouw, vroeger het raadhuis, zijn verschillende bouwstijlen door elkaar heen verwerkt. Na de Tweede Wereldoorlog vonden hier de processen tegen Japanse oorlogscriminelen plaats. Tegenwoordig is het een plaats voor concerten, dans- en theatervoorstellingen.

Asian Civilisations Museum: in 1865 ontworpen als gerechtsgebouw, tegenwoordig zowel van binnen als buiten een van de imposantste bouwwerken in Singapore.

Sentosa Island Dit eiland telt de meeste toeristische troeven en trekt de meeste bezoekers (tien miljoen uit het buitenland en nog eens tien miljoen uit Singapore zelf). Bezoekers hebben de keuze uit maar liefst tweehonderd attracties en er bestaan nog allerlei grootse plannen voor de toekomst. Er liggen hotels, stranden, golfbanen, een jachthaven van waaruit je vaartochten langs de onbewoonde eilandjes voor de kust kan maken, Universal Studios, het grootste aquarium ter wereld, het Water Cove waterpark, het historische fort Silosa, de prijswinnende spa ESPA en het zuidelijkste puntje van continentaal Azië om er maar een paar te noemen.

Central Business District CBD zoals de Singaporezen dit deel van de stad zelf noemen is een verzamelnaam voor onder andere Orchard Road, Riverside en een stukje van Chinatown. Dit is het district waar veel geld wordt verdiend en waar de hoogste gebouwen staan. In verband met het vliegverkeer mogen de gebouwen in Singapore niet hoger worden dan 280 meter waardoor het land niet mee kan doen in de race om het hoogste gebouw ter wereld. Het is een door Chinezen gedomineerde wijk en daarom werd bij de gebouwen rekening gehouden met de principes van Feng Shui, een filosofische stroming die het menselijk bestaan in harmonie wil brengen met zijn omgeving. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content