Deze vijf beroemde Italiaanse dorpjes zeggen ‘nee’ tegen toeristen

© iStockphoto

Terwijl veel plaatsen en hotels zitten te springen om meer toeristen, willen de vijf Italiaanse dorpjes die samen Cinque Terre vormen juist minder bezoekers. Dat schrijft The Local.

De vijf kleurrijke tegen de steile Ligurische kust aangebouwde dorpjes Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore en de paden die hen met elkaar verbinden vormen samen een Unesco World Heritage national park. Jaarlijks krijgen ze gezamenlijk 2,5 miljoen toeristen op bezoek. En dat is veel te veel, vinden de inwoners en Vittorio Alessandro, directeur van het nationale park.

Daarom gaan de autoriteiten het aantal toeristen dat toegegelaten wordt drastisch beperken. Het precieze aantal is nog niet bekend, maar ze streven ernaar zeker een miljoen minder bezoekers over de vloer te krijgen. Het karakter van de dorpjes en de kustpaden die tussen de plaatsjes liggen, lijden onder de enorme toestroom van toeristen.

Vanaf komende zomer moeten toeristen ruim van tevoren een speciale pas kopen. Wanneer het maximale aantal bezoekers wordt bereikt, wordt niemand meer toegelaten en kunnen ze het de dag erna nog eens proberen.

Ook zijn er plannen om speciale toeristentreinen in dienst te nemen. De hoop is dat daarmee de verkeersproblemen in de regio opgelost worden. Bovendien verhoogt het de veiligheid van de toeristen want nu rijden er treinen op volle vaart langs stations waar grote groepen toeristen staan te wachten.

Vittorio Alessandro begrijpt dat het vreemd is om toeristen te willen weren, maar een nationaal park heeft ook een educatieve functie en die komt door de grote toestroom onder druk te staan.

Meer details over de plannen volgen later dit jaar. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content