Deze plaatsen moet u zien in Malta

1. Eigenlijk bestaat Malta uit vijf eilanden: Gozo, Comino, Cominotto, Filfola en Malta zelf. De hoofdstad Valletta ligt op het grootste eiland Malta. In deze ‘stad van de ridders’ zijn de meeste bezienswaardigheden rond de hoofdboulevard gegroepeerd. Rond Valletta liggen meerdere baaien. Ten zuiden Grand Harbour, met de drie steden Vittoriosa, Cospicua en Senglea. Net zoals Valletta zijn ook deze steden door de Johannieter Orde gebouwd. Je vindt er dus heel oude gebouwen waartussen het echte Maltese leven zich afspeelt.

2. Ten noorden van Valletta ligt de levendige havenstad Sliema. Doorheen de jaren is het gebied tussen Valletta en Sliema praktisch volledig volgebouwd. Deze tweede grootste stad van Malta combineert gezellige boulevards met steile rotswanden en stranden met keien. Vlakbij ligt het toeristische St Julian, dat vooral geliefd is voor haar winkels en uitbundige nachtleven.

3. Nog noordelijker ligt St Paul’s Bay waar de verschillende vissersdorpjes versmolten zijn tot één geheel. De baai is genoemd naar de aanspoeling van apostel Paulus na zijn schipbreuk. De rotsstrandjes zijn er uitgegroeid tot populaire badplaatsen.

4. De Zuidkust van Malta herbergt vooral natuur, rotsen en enkele indrukwekkende tempelruïnes. Een bezoek aan de Hasan grot bij Benghisa, met haar steile rotswanden, of aan de Blue Grotto, met een uit de rotswand gesleten opening, is meer dan de moeite waard. Aangezien de Blue Grotto een zeegrot is, kan je ze enkel met kleine bootjes bezoeken.

5. Een andere bezienswaardigheid aan de zuidkust is het vissersdorpje Marsaxlokk. De typische vissersbootjes met hun ‘oog van Horus’ schenken het dorpje haar charmante aanblik.

6. Wat je nog niet mag missen aan de zuidkust zijn de megalithische tempels van rond 3500 voor Christus. Als eerste vrijstaande stenen monumenten ter wereld zijn ze ouder dan het Engelse Stonehenge of de Egyptische piramides. In totaal zijn er 23 tempels gevonden op Malta en Gozo. Twee ervan, Hagar Qim en Mnajdra, liggen vlakbij Blue Grotto aan de zuidkust. Van Hagar Qim schiet niet zoveel meer over, maar de drie tempels van Mnajdra zijn goed bewaard door het gebruik van duurzame materialen. Ze zijn opgetrokken uit metershoge en/of -brede kalkstenen. Die realisatie, een waar titanenwerk, maakt hen uniek.

7. In het binnenland van Malta ligt Mdina op een circa 225 meter hoog plateau en telt minder dan vijfhonderd inwoners. Binnen de immense stadsmuren mogen enkel bewoners nog met hun auto rijden. Daarom wordt Mdina ook wel eens de ‘stille’ stad genoemd. Eens door de stadspoort kom je terecht in een netwerk van pittoreske steegjes, kerken, groteske woningen en kleine huisjes.

8. Op het tweede grootste eiland van de archipel, Gozo, staan ook heel wat monumenten. Zowel met de ferry als met de auto kan je het eiland gemakkelijk bereiken. De circa 365 kerken en het groene heuvelachtige landschap verlenen het minder dan 100 m2 grote eiland haar rustgevend karakter. In tegenstelling tot op het hoofdeiland speelt de natuur hier wel een belangrijke rol. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de hoofdstad Victoria (ook Rabat genoemd) met de Citadel en het Azuren Venster, een kalsteenboog over het water.

9. Moderner, maar op zijn manier uniek is het dorp van Popeye. Oorspronkelijk deden de houten bouwsels dienst als decor voor de film over de spinazieheld.

10. Waar cultuur vooral zegeviert op Malta en Gozo, zwaait de natuur in Comino de plak. Het kleine eiland ligt tussen de twee andere. Het is zo goed als onbewoond en alle autoverkeer is er verbannen. Bovendien staat het eiland geklasseerd als beschermd natuurgebied. Met Blue Lagoon bezit het tenslotte een prachtige baai met azuurblauw water.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content