Deze plaatsen moet je zien in Kroatië

3016815

Weinig landen zijn zo gevarieerd als Kroatië: mooie steden als Dubrovnik en Split, een zinderende kust met talloze idyllische eilanden, enkele van de mooiste natuurgebieden in Europa en mediterrane stadjes en haventjes.

Weinig landen zijn zo gevarieerd als Kroatië: mooie steden als Dubrovnik en Split, een zinderende kust met talloze idyllische eilanden, enkele van de mooiste natuurgebieden in Europa en mediterane stadjes en haventjes.

Zagreb

De hoofdstad Zagreb is een bruisende stad en tevens een van de oudste universiteitssteden van Europa. Een continentale en mediterrane mix van lifestyles met een overvloed aan cultureel aanbod. Het opvallendste aan deze ruim 900 jaar oude stad zijn de vele parken en tuinen en ook de vele statige negentiende-eeuwse gebouwen. Bijzonder aan Zagreb is het hoogteverschil van bijna 40 meter tussen de oude bovenstad en de modernere benedenstad. Mis in Zagreb vooral het aartsbisschoppelijk paleis met daartegenover de Stefanuskathedraal niet.

Nationaal park Plitvice

Behoort tot de mooiste natuurgebieden in Europa: 16 groenblauwe meren op verschillende hoogtes die onderling verbonden zijn door 92 watervallen. Eén miljoen bezoekers krijgt deze werelderfgoedsite elk jaar over de vloer, maar dat merkt u niet als u op de paden rond de meren of op de houten wandelbruggetjes van dit uitgestrekte nationale park loopt.

Dubrovnik

Prachtig ommuurde historische stad met een autovrij centrum en fraaie historische monumenten. De stad kan ook prat gaan op een unieke ligging: op een schiereiland, aan de voet van een kalksteengebergte, omringd door subtropische planten en bomen met voor de kust kleine idyllische eilandjes.

Split

Kunstzinnige en levendige kuststad, vooral bekend om het paleis van Diocletianus, één van de best bewaarde paleizen uit de Romeinse tijd.

Brac

Het op twee na grootste eiland van de Adriatische Zee (40 bij 13 kilometer). Het ligt net voor de kust van Split en volgens de bewoners schijnt de zon er 260 dagen per jaar. Vooral bekend is het in zee uitlopende zandstrand met pijnbomen aan de rand. Toeristen bezoeken het eiland vooral voor de stranden, qua cultuur en natuur heeft Brac iets minder in petto.

Porec

Levendig havenstadje in Istrië. Het Episcopaal complex van de Euphrasiaanse Basiliek in het oude centrum van Porec staat op de Lijst met Werelderfgoederen van Unesco. De kerk werd gebouwd in de zesde eeuw, maar bleef verrassend goed bewaard. In het centrum van Porec zijn verder veel paleizen en huizen in Venetiaanse stijl te vinden. Dat heeft te maken met het verleden van dit deel van Istrië dat lange tijd in handen van de Venetianen was.

Nationaal Park Krka

Park met kristalheldere meren en spectaculaire watervallen, in het bijzonder de Skradinski Buk waterval.

Zadar

Alles lijkt blauw in Zadar door de weerspiegeling van de Mediterrane lucht in het water van de zee. De 3000 jaar oude stad aan de Dalmatische kust was vroeger de hoofdstad van Kroatië. Deze lange geschiedenis is te zien in een mix van Romeinse ruïnes waaronder een groot forum, middeleeuwse architectuur en veel prachtige kerken waaronder de Sint-Donatuskerk, een preromaanse kerk uit de negende eeuw. Sinds een paar jaar kunt u in Zadar op een bijzondere manier van de zonsondergang genieten: installaties zorgen voor muziek van de golven tijdens het invallen van de duisternis.

Korcula

Een eiland op 50 kilometer van het vasteland dat vooral bekendstaat als geboorteplaats van Marco Polo. Korcula is een lieflijk eiland met groene bossen, wijngaarden, olijfbomen, zandstranden met talloze rustige baaitjes en mooie historische dorpjes. Het ommuurde stadje Korcula met gebouwen in Renaissance stijl wordt wel ‘Dubrovnik in het klein’ genoemd.

Vis

Dit eiland ligt het verst verwijderd van het Kroatische vasteland en was in verband met de aanwezigheid van een marinebasis tot 1989 gesloten voor buitenlanders. Ook nu nog komen er minder toeristen dan op veel andere plaatsen in Kroatië. Bezoek hier zeker ook de Blauwe Grot op het onbewoonde eilandje Bisevo waar de zon op een fascinerende manier doorheen schijnt.

Pula

Charmant mediterraan stadje aan de Adriatische Zee dat bekoort met smalle straatjes, verborgen pleintjes, een kathedraal uit de vijfde eeuw en het grote Romeinse Amfitheater uit de eerste eeuw na Christus en waar vroeger gladiatorengevechten plaatsvonden.

Rovinj

Archipel van 20 eilandjes. Het stadje Rovinj ligt op een schiereiland en heeft een leuk haventje, klinkerstraatjes, kleurrijke huizen, bogen en trappen. In de zomer vindt er vrijwel dagelijks een evenement, festival of concert plaats.

Hvar

Dit eiland voor de kust van Split wordt ook wel ‘lavendeleiland’ genoemd. Het is een prachtig eiland met spectaculaire stranden, groene wijngaarden en lavendelvelden die een heerlijke geur verspreiden. Ook het stadje Hvar is een bezienswaardigheid: 13e-eeuwse muren, gotische paleizen, prachtige kerken, een indrukwekkend oud fort en het beroemde Hvar theater gebouwd in 1612 en daarmee van de oudste in Europa. Hvar kan prat gaan op de meeste zonne-uren in heel Kroatië en trekt veel jetsetters.

Varazdin

Een perfect intact gebleven pastelkleurig barokstadje dat daarom wel ‘Wenen in het klein’ wordt genoemd. Varazdin dankt deze architecturale rijkdom, waaronder een majestueus kasteel, eraan dat de stad tussen 1757 en 1776 de hoofdstad van het land was. De beste architecten werden toen ingehuurd om Varazdin koninklijke allure te geven.

Mljet National Park

Dichte pijnbossen die afsteken tegen blauwe lagunes en twee zoutmeren met middenin het ene meer een klein eiland met daarop een Benedictijner klooster uit de 12e eeuw.

Kornati Rit National Park

140 onbewoonde eilanden die als bobbels boven de staalblauwe zee uitsteken. Voor de kust liggen mooie koraalriffen en op de eilanden zijn overal baaien, kliffen en inhammen te vinden. Illyrische ruïnes, een Byzantijns fort, een Venetiaans kasteel en andere eeuwenoude resten vormen het bewijs van de bewoning in het verleden.

Kopacki National Park

Groot moerasgebied in het oosten van Kroatie. In dit waterrijke gebied nestelen in de bossen en tussen de moerasplanten meer dan 260 vogelsoorten. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content