Deze plaatsen moet je zien in de Litouwse hoofdstad Vilnius

Lithuania (Baltic States), Vilnius, historical center seen on the bridge Zaliasis Titlas on the river Neris, the church of the Archangel Saint Raphael in the foreground and the Gediminas tower upper left © Vilnius

Het historische centrum van Vilnius oogt nog net zo als in de Middeleeuwen, maar de stad gaat ook met zijn tijd mee met kleurrijke street art en de artistieke bohemienwijk Uzupis. Ontdek de plekjes die je er zeker moet zien.

Het historische centrum van Vilnius oogt nog net zo als in de Middeleeuwen, maar de stad gaat ook met zijn tijd mee met kleurrijke street art en de artistieke bohemienwijk Uzupis. Ontdek de plekjes die je er zeker moet zien.

Met zo’n 540.000 inwoners behoort Vilnius tot de kleinere Europese hoofdsteden. Je hebt er eerder het gevoel in een groot dorp rond te wandelen. Dat komt ook door het grote aantal parken: zo’n veertig procent van de stad is groene ruimte. Het oude centrum oogt nog precies zo als in de Middeleeuwen waarbij vooral het grote aantal kerken opvalt, 28 in totaal. Overal steken kerktorens boven de huizen uit.

Maar Vilnius leeft niet alleen in het verleden en gaat nadrukkelijk met de tijd mee. Heel wat kale muren in de stad zijn onder handen genomen door bekende street art artiesten zoals Os Gemeos, Millo en Tank Petrol. Een muurschildering van Trump die marihuana in de mond van Poetin blaast, ging de hele wereld over.

De voormalige joodse wijk Uzupis veranderde na de oorlog, toen bijna alle Joden waren vermoord in concentratiekampen en niet meer terugkeerden naar huis, in een vervallen en onveilige wijk waar drugshandelen en andere criminelen vrijspel hadden. Ondertussen hebben studenten en kunstenaars er hun intrek genomen en de wijk getransformeerd in een bohemienwijk waar alsmaar meer ateliers, galerieën en cafés de deuren openen.

Iets ten zuidoosten van het historische centrum opende in 2010 Loftas: een voormalige fabriek die een tweede leven kreeg als cultureel centrum. Alle vormen van cultuur komen er aan bod: feesten met live dj’s, concerten met internationale artiesten, designmarkten, toneel…… Het is dé place to be in de Baltische staten.

Lees ook:

De tien beste redenen om naar Litouwen te gaan

Top tien tips voor een citytrip naar Vilnius

Deze plaatsen moet je zien in Riga en Vijftien plaatsen die je moet zien in Letland

Partner Content