Deze negen plaatsen maken kans op de titel Fietsgemeente en Fietsstad 2022

. © Getty Images

Negen Vlaamse steden en gemeenten dingen mee naar de titel Fietsgemeente/Fietsstad 2022. Dat maken Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters, de VSV en de Fietsersbond bekend in een gemeenschappelijk persbericht. De winnaars worden onthuld tijdens het Fietscongres dat op 31 mei plaatsvindt in Deinze.

In een grote publieksbevraging konden alle Vlaamse burgers het afgelopen najaar hun gemeente beoordelen op het vlak van fietsbeleid. In het totaal brachten een kleine 20.000 mensen een stem uit. Iets minder dan de helft (133) van de 300 Vlaamse steden en gemeenten haalde minstens vijftig ingevulde enquêtes en kwam daardoor in aanmerking voor de titel van Fietsgemeente/Fietsstad 2022.

In de categorie steden en gemeenten met meer dan 50.000 inwoners maken Genk, Leuven en Mechelen kans op de titel. In de categorie van steden en gemeenten met 20.000 tot 50.000 inwoners zijn de kanshebbers Dilsen-Stokkem, Lommel en Mortsel. Bij de kleine gemeenten (minder dan 20.000 inwoners) gaat het tussen Lendelede, Peer en Zutendaal.

Deze maand bezoekt een onafhankelijk studiebureau de negen genomineerde steden en gemeenten. Daarbij zal een diepgaande analyse worden gemaakt van zowel het fietsbeleid als de fietsinfrastructuur. Die resultaten worden daarna beoordeeld door een vakjury. Op het Fietscongres op 31 mei in Deinze zal minister Peeters dan de drie winnaars bekendmaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content