Deze monumentale bouwwerken werden nooit voltooid

De Sagrada Familia in Barcelona is het bekendste monument dat tot nu toe nog niet afgebouwd is. Maar er zijn meer bouwwerken die zichtbaar of minder zichtbaar nooit voltooid zijn.

Deze monumentale bouwwerken werden nooit voltooid
Cathedral of La Sagrada Familia. It is designed by architect Antonio Gaudi and is being build since 1882. © Getty Images/iStockphoto

Ajuda Nationaal Paleis in Lissabon, Portugal © Getty Images

Met de bouw van het Ajuda Nationaal Paleis in Lissabon werd begonnen in 1796. Het paleis oogt majesteitelijk en af, maar dat is het niet. Na de Napoleontische oorlogen vertrok de koninklijke familie in 1807 naar Brazilië en werd het paleis onvoltooid achtergelaten. Toch behoort het tot de bekendste en mooiste gebouwen in de Portugese hoofdstad.

Ajuda Nationaal Paleis © Getty Images/iStockphoto

Bara Kamam in Bijapur, India © Mashalti, Wikicommons

Bara Kamam moest een groot mausoleum worden voor Ali Adil Shah II in Bijapur, maar om onbekende redenen kwam het bouwwerk niet verder dan een groot aantal imposante bogen.

Bara Kamam © iStockphoto

Boldt Castle in New York State © Getty Images/iStockphoto

George Boldt, general manager van het Waldorf-Astoria Hotel in New York City, vatte in 1900 het ambitieuze plan op om op Heart Island in de Saint Lawrence River een enorm landhuis te bouwen als cadeau voor zijn vrouw. Het moest een zes verdiepingen hoog kasteel worden. Toen de bouw van het kasteel en bijgebouwen al een aardig eind op weg was, overleed zijn echtgenote in 1904. George Boldt liet de verdere bouw abrupt stoppen en zette nooit meer een voet op het eiland.

Boldt Castle © Sergey Ashmarin, Wikicommons

Crazy Horse Memorial in South Dakota, VS © Dawalker61, Wikicommons

Het Crazy Horse Memorial in de Black Hills in South Dakota is bedoeld als een eerbetoon aan de legendarische Sioux-leider Crazy Horse. In 1948 werd gestart met de constructie van het monument. Sinds 1988 is het gezicht van Crazy Horse voltooid, maar de rest van het beeld nog altijd niet. Wanneer het af zal zijn, is niet duidelijk. De Sioux zelf zijn er niet allemaal blij mee omdat Crazy Horse nooit op de foto wilde en ook niet graag zou hebben dat er een beeld van hem gemaakt werd.

Crazy Horse Memorial © Havochawk, Wikicommons

Duomo Nuovo in Siena, Italie © Getty Images/iStockphoto

De gotische kathedraal in Siena behoort tot de mooiste en bekendste monumenten in de stad. Maar de bedoeling was dat het religieuze gebouw tweemaal zo groot zou worden. Een begin werd gemaakt met de Duomo Nuovo, maar de bouw werd in 1348 plotseling stilgelegd toen de pest in Siena uitbrak. Enkele muren en een deel van de vloer zijn nu nog altijd te zien.

Hassantoren in Rabat, Marokko © Getty Images/iStockphoto

De Hassantoren staat al sinds 1195 in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Het was in die tijd de bedoeling om de hoogste minaret en de grootste moskee ter wereld te bouwen. Maar toen de minaret nog maar een hoogte van 44 meter had bereikt (de helft van de hoogte die gepland was) en van de moskee alleen nog maar de zuilen overeind stonden, overleed de kalief die de opdracht had gegeven en werd er gestopt met de bouw.

Hassantoren © Getty Images/iStockphoto

Herrenchiemsee in Beieren, Duitsland © Getty Images

Koning Ludwig II van Beiren was zo onder de indruk van het Paleis Versailles dat hij zelf een soortgelijk paleis wilde bezitten. In 1878 werd gestart met de bouw van het het slot op het Herrenchiemsee eiland. In 1885 verbleef de vorst een paar dagen in de kamers die toen gereed waren. Dat zou de enige tijd zijn die hij er doorbracht want een jaar later kwam hij om het leven door verdrinking. Het evenbeeld van Versailles is het paleis daardoor nooit geworden.

Mingun Pahtodawgyi Tempel in Mandalay, Myanmar © Getty Images/iStockphoto

Mingun Pahtodawgyi is een stupa gebouwd in opdracht van koning Bodawpaya. Duizenden slaven werden gedwongen om aan de constructie te werken. Maar de eccentrieke koning geloofde in een profetische uitspraak die inhield dat het hele land zou verdwijnen wanneer de stupa afgebouwd was. Daarom bleef hij het project rekken en toen de koning in 1819 overleed, werd meteen helemaal gestopt met de bouw. De stupa is niet zo groot geworden als de bedoeling was, maar toch het grootste bouwwerk van bakstenen in de wereld.

Mingun Pahtodawgyi © Getty Images/iStockphoto

National Monument of Scotland in Edinburgh, Schotland © Getty Images/iStockphoto

Het National Monument of Scotland moest een eerbetoon worden aan de Schotse soldaten die om het leven waren gekomen tijdens de Napoleontische oorlogen (1803-1815) en aan de soldaten die in de toekomst nog in de strijd zouden sterven. De inscriptie luidde dan ook: 'A Memorial of the Past and Incentive to the Future Heroism of the Men of Scotland'. In 1826 werd begonnen met de bouw van het monument dat moest lijken op het Parthenon in Athene, maar door gebrek aan geld werd twee jaren al gestopt met de aanleg.

National Monument of Scotland © Getty Images

Prora op Rugen in Duitsland © Getty Images/iStockphoto

Adolf Hitler gaf in 1935 opdracht tot de aanleg van het gigantische 'Kraft durch Freude' vakantiecomplex in Prora op het eiland Rügen. Arbeiders konden hier hun vakantie gaan vieren. Het complex is 4,5 kilometer lang en bevat zo'n tienduizend kamers. Daarnaast moest er een grote feestzaal, golfslagbaden, een theater en een bioscoop komen. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd met de bouw gestopt. In de jaren na de oorlog werd het complex voor van alles gebruikt, maar ondertussen bestaan er plannen om er luxewoningen en hotelappartementen in onder te brengen.

Prora © Getty Images/iStockphoto

Ryugyong Hotel in Pyongyang, Noord-Korea © Getty Images/iStockphoto

Het Ryugyonghotel moest zo'n 3000 kamers en zeven restaurants tellen. Het zou in 1989 de deuren moeten openen, maar dat is tot nu toe niet gebeurd. De bouw van het 330 meter hoge hotel lag lange tijd stil, maar tussen 2008 en 2011 werd het exterieur voltooid. De binnenkant is nog altijd niet afgewerkt. Wanneer dat gaat gebeuren is niet duidelijk, maar het imposante hotel domineert nog altijd de skyline van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

Sagrada Familia kathedraal in Barcelona, Spanje © Getty Images/iStockphoto

Architect Antoni Gaudí begon in 1882 met de bouw van zijn levenswerk: de Sagrada Familia in Barcelona. Maar voordat hij het enorme religieuze bouwwerk kon afmaken overleed hij. De bouw duurt ondertussen al ruim 130 jaar, maar het einde komt in zicht. De huidige projectleider Jordi Fauli heeft aangekondigd dat de Sagrada Familia in 2026 - dan is het honderd jaar geleden dat de architect overleed - klaar zal zijn.

Sagrada Familia © Getty Images

Saint John the Divine Cathedral in New York City © Getty Images/iStockphoto

Deze kathedraal aan Amsterdam Avenue draagt als bijnaam de veelzeggende naam St. John the Unfinished. Met de bouw van de kathedraal in Byzantijns-Romaanse stijl werd in 1892 begonnen, maar tijdens de bouw werd besloten van stijl te veranderen. In 1909 werd gekozen voor een gotisch ontwerp. Nu, meer dan honderd jaar verder, is de kerk nog altijd niet klaar, maar er wordt wel nog aan verder gebouwd en gerenoveerd tegelijkertijd.

Saint John the Divine Cathedral © Ellen Bryan, Wikicommons

Sathorn Unique Tower in Bangkok, Thailand © REUTERS

De 49 verdiepingen tellende Sathorn Unique Tower werd in 1990 gebouwd en zou het meest luxueuze wooncomplex in Bangkok worden. Toen de financiële crisis in Azië uitbrak stopte de bouw en veranderde het bouwwerk in een verlaten toren waar het volgens omwonenden spookt. Maar toeristen laten zich daar niet door weerhouden en gaan toch massaal naar binnen.

Sathorn Unique Tower © Wikicommons

St. George Church in Bermuda © Getty Images/iStockphoto

De St. George Church zou de oudere St. Peter's Church moeten vervangen die tijdens een storm flink beschadigd raakte. De architect maakte een gotisch ontwerp voor de nieuwe kerk en startte in 1874 met de bouw, maar niet iedereen op het eiland was het hiermee eens. Veel inwoners wilden dat de St. Peter's Church hersteld zou moeten worden in plaats van een nieuwe kerk te bouwen. Ook was er niet genoeg geld beschikbaar. In 1897 werd het dak op de St. George Church aangebracht en meteen daarna werd het werk stilgelegd. De kerk staat nu dan ook bekend als de Unfinished Church.

St. George Church © Getty Images/iStockphoto

Szkieletor of Unity Tower in Krakau, Polen © Getty Images/iStockphoto

Met de bouw van dit 102 meter hoge gebouw werd begonnen in 1975. Het moest het hoofdkantoor van de Poolse Federatie van Bouwkunde huisvesten. Maar in verband met de economische malaise en politieke onrust moest de bouw in 1981 gestaakt worden. Tot op de dag van vandaag is de toren niet klaar en wordt het gebruikt als enorm reclamebord.

Ta Keo Tempel in Angkor, Siem Reap, Cambodja © Getty Images

Ta Keo is een tempelberg in Angkor en stamt uit de tijd van het Khmer-rijk. Jayavarman V gaf rond het jaar 1000 de opdracht tot de bouw, maar de tempelberg was nog niet klaar toen zijn bewind aan een eind kwam. Onder zijn opvolger werd de bouw voortgezet, maar nadat de tempel door de bliksem werd getroffen, stopte de bouw definitief omdat deze inslag werd gezien als een slecht voorteken.

Ta Keo © Getty Images/iStockphoto

Villa Trissino in Meledo di Sarego, Italie © Hans A. Rosbach, Wikicommons

Aan het einde van de zestiende eeuw gaven de broers Ludovico en Francesco Trissino de opdracht tot de bouw van een Palladiaanse villa in het gehucht Meledo di Sarego in de Noord-Italiaanse regio Veneto. Het zou een van de grootste villa's in de omgeving worden. Waarom gestopt werd met de bouw is niet duidelijk. Samen met andere Palladiaanse villa's in de regio Veneto werd de Villa Trissino in 1996 aangewezen als werelderfgoed.

Villa Trissino © Hans A. Rosbach, Wikicommons

Westminster Cathedral in Londen © Getty Images

De architect van deze beroemde kathedraal, John Francis Bentley, overleed in 1903 voordat de kerk was voltooid. De hele structuur staat er, maar aan de mozaïeken wordt nog altijd gewerkt.

Westminster Cathedral © Getty Images

Winchester Mystery House in San Jose, Californie © Tillul, Wikicommons

Winchester Mystery House is een merkwaardige villa in San Jose, gebouwd voor Sarah Winchester. De enorme villa met zo'n 160 kamers ontbeert structuur en overal zijn grappige details te vinden zoals een trap die nergens op uitkomt en een deur die niet naar een andere kamer leidt. Vanaf 1884 werd er 38 jaar lang gebouwd aan het Mystery House. In 1922 overleed Sarah Winchester en stopte de verdere bouw.

Sint-Michielskerk in Gent © Getty Images/iStockphoto

De wortels van deze kerk in Gent stammen al uit de elfde eeuw, al is er van de Romaanse kerk die er toen stond niets meer over. Met de bouw van de huidige kerk werd gestart in 1440. Er werd meer dan honderd jaar aan gewerkt voordat de bouw in 1566 tijdens de Beeldenstorm werd gestaakt. Pas weer zo'n honderd jaar later kwam er weer schot in de zaak. De toenmalige ontwerper wilde een toren op de kerk die 134 meter hoog zou worden, maar de toren is in verband met geldgebrek op 24 meter blijven steken en heeft dan maar een platdak gekregen.

Sint-Michielskerk © Getty Images/iStockphoto