Deze landen sluiten de deuren voor Belgische reizigers

Reizigers worden geweerd ten gevolge van het coronavirus © Getty

De toeristische sector krijgt het hard te verduren tijdens de coronacrisis. Sommige landen weren alle toeristen, andere proberen in te schatten welke reizigers het grootste risico vormen. Ook Belgische reizigers worden geweerd. Hoe dan ook geldt er dins 20 maart een verbod op niet-essentiële reizen vanuit België.

Opgelet: sinds de namiddag van vrijdag 20 maart zijn niet-essentiële verplaatsingen over de landgrenzen van België heen verboden. De grenzen worden bewaakt en elke overtreding zal strikt worden gesanctioneerd. Ook verplaatsingen naar buitenverblijven (op Belgisch grondgebied) zijn sinds dan verboden. Belgen die terugkeren uit het buitenland naar huis kunnen wel nog altijd terugkeren. Ook grensarbeiders mogen nog de grens over, net als mensen die werken met een zorgberoep of die werkzaam zijn in één van de essentiële sectoren.

Skigebieden sluiten, landen en streken doen de grenzen dicht, de Eurostar en Thalys beperken hun ritten, restaurants en bars mogen geen klanten ontvangen: de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, hakken wereldwijd in op de toeristische sector. Hier sommen de landen op waar (Belgische) toeristen de komende weken niet naartoe kunnen reizen. Let op: dat betekent niet dat reizen naar alle andere landen wel een goed idee is. Toeristen die nu nog ergens vertoeven, doen er goed aan hun reis af te breken en vervroegd terug te komen. Zo luidt het laatste reisadvies van Buitenlandse Zaken. In het corona-callcenter van Buitenlandse Zaken zijn de twintig beschikbare lijnen nu de hele dag door bezet.

In Burkina Faso, het land dat woensdag de eerste coronadode registreerde in Afrika bezuiden de Sahara, sluiten de land- en luchtgrenzen vanaf 21 maart. ‘We gaan alles in het werk stellen (…) om de transmissieketen van Covid-19 binnen de gemeenschap te onderbreken’, zei president Kaboré. In het land van 20 miljoen inwoners zijn momenteel 40 gevallen van corona geregistreerd.

‘Na een evaluatie van de pandemie’ en om het gevecht aan te gaan ’tegen de verspreiding van de ziekte’, heeft de regering van Ivoorkust besloten de land-, zee- en luchtgrenzen te sluiten vanaf zondag 22 maart om middernacht. Het verkeer van goederen blijft toegestaan en humanitaire corridors en veiligheidscorridors zullen worden geopend om in de specifieke behoeften voor het beheer van de pandemie te voorzien.

Ook Cuba sluit de grenzen voor buitenlanders om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alleen Cubaanse inwoners mogen nog naar binnen. Op Cuba zijn 21 besmettingen bekend en is een persoon, een Italiaanse toerist, overleden aan het virus.

Tunesië sluit het luchtruim voor Belgische vluchten vanaf woensdag 18 maart.

Egypte kondigde aan hetzelfde donderdag 19 maart te zullen doen.

In de Dominicaanse Republiek verblijven op dit moment tachtig Belgen, maar wordt het luchtruim weldra gesloten.

Ook in Nicaragua en Costa Rica dreigen Belgen in de problemen te komen.

Kenia heeft zondag 15 maart de sluiting van de grenzen aangekondigd. Uitzonderingen worden gemaakt voor Keniaanse burgers en buitenlandse inwoners met de juiste papieren die het land terug binnen willen. Bij aankomst moeten ze zichzelf verplicht in quarantaine plaatsen. Dit kan thuis of in een overheidsgebouw.

Litouwen sluit de grenzen voor buitenlanders. De premier Saulius Skvernelis zei dat zijn land de grenscontroles met Letland en Polen opnieuw instelt. Vilnius is de vijfde hoofdstad van de Schengenzone die deze voorzorgsmaatregel neemt. Het inreisverbod gaat op zondag om 12 uur van kracht voor buitenlanders. Het geldt niet voor mensen met een verblijfsvergunning, diplomaten en NAVO-soldaten. Het transport van de goederen wordt niet beïnvloed, aldus Skvernelis.

In China worden alle buitenlanders die de hoofdstad Peking binnen willen vanaf maandag eerst veertien dagen in quarantaine gezet. Dat melden Chinese staatsmedia zondag. Mensen van buitenaf gaan naar speciale ‘quarantaine-faciliteiten’. Wat daar precies mee bedoeld wordt is niet bekendgemaakt. De Chinese autoriteiten houden de aankomsten van mensen van buiten extra scherp in de gaten.

De regering van Vietnam heeft beslist om een maand lang de toegang tot het land te weigeren van toeristen uit de Schengenlanden (dus ook België), het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland. Het verbod geldt ook voor mensen die de twee weken voor hun verwachte aankomst in Vietnam in een van die landen zijn geweest of via die landen zijn gereisd. Het wordt bovendien voor buitenlanders niet meer mogelijk om bij aankomst in Vietnam nog een visum aan te vragen. De maatregelen gelden niet voor diplomaten of zakenreizigers, maar zij worden wel aan een medisch onderzoek onderworpen en ‘in overeenstemming met de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid’ in quarantaine geplaatst. Vliegtuigmaatschappij Vietnam Airlines meldt op haar website dat vliegtuigen uit Londen, Parijs en Frankfurt vanaf zondag zonder passagiers zullen vliegen. De vluchten vanuit Vietnam naar Europa vinden wel nog plaats, om Europese passagiers naar huis te laten terugkeren. De vluchten van zaterdag naar Van Don en Can Tho vliegen wel, maar de passagiers zullen bij aankomst in quarantaine worden geplaatst.

Marokko laat geen vliegtuigen vanuit en naar België meer toe. Dit heeft morrocoworldnews.com zaterdag op gezag van het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld. Diezelfde maatregelen, na overleg met de betrokken landen, gelden ook voor Nederland, Duitsland en Portugal. Ze gaan zondag om middernacht van kracht. Hoelang ze gelden is onduidelijk. In februari was Marokko een van de eerste landen om rechtstreekse vluchten met China op te schorten.

Turkije gaat tot 17 april vluchten uit België en acht andere landen weren. De andere landen zijn Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk en Zweden. Eerder schortte het land al vluchten op van en naar China, Iran, Irak, Italië en Zuid-Korea.

In Noorwegen krijgt iedere toerist die het land binnen wil de vraag terug naar huis te gaan. Wie dat niet doet, moet veertien dagen in quarantaine. De maatregel geldt ook voor Noren die buiten Scandinavië zijn geweest. Bovendien raadt Noorwegen raadt zijn bevolking aan geen onnodige reizen naar eender waar in het buitenland te maken. Het advies om verspreiding van Covid-19 in te dammen is tot 14 april geldig, zo maakte premier Erna Solberg zaterdag bekend. Minister van Buitenlandse Zaken Ine Eriksen raadde Noren in het buitenland aan een snelle terugkeer te overwegen. De luchthavens gaan niet dicht, zo maakt de Noorse regering duidelijk op zondag (zaterdag werd gemeld dat alle havens en luchthavens zouden sluiten). ‘De regering gaat de grens sluiten voor buitenlanders zonder verblijfsvergunning. Zij zullen aan de grens worden teruggestuurd op basis van de wet ter bestrijding van overdraagbare ziekten.’ Noren in het buitenland krijgen de mogelijkheid om naar huis terug te keren.

Ook Cyprus sluit voor twee weken zijn grenzen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft president Nicos Anastasiades vrijdag bekendgemaakt. De maatregel gaat vanaf 15 maart in. Het verbod sluit ook diplomaten en buitenlandse studenten uit. ‘Buitenlanders kunnen (op het eiland) werken als ze de juiste vergunningen hebben’, klinkt het. De president roept zijn landgenoten op om ‘de groene lijn’, de scheidingslijn die het eiland opdeelt in het Griekse Zuid-Cyprus en het Turkse Noord-Cyprus, niet over te steken. De scholen blijven gesloten tot zeker 10 april.

In Saoedi-Arabië heeft de regering zaterdag aangekondigd vanaf morgen (zondag 15 maart) alle internationale vluchten voor twee weken op te schorten in het kader van de bestrijding van het nieuwe coronavirus in het land waar 86 besmettingen zijn vastgesteld. Saoedi’s die in het buitenland zijn en door de maatregel niet naar huis kunnen, of die bij terugkeer in quarantaine moeten, krijgen uitzonderlijk verlof, zo citeerde het officiële persbureau SPA het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder had het koninkrijk al “kleine” bedevaarten naar Mekka en Medina opgeschort.

Denemarken sluit zaterdagmiddag zijn grenzen. Dat heeft premier Mette Frederiksen gemeld. ‘Alle toeristen en buitenlanders die niet kunnen bewijzen dat ze een belangrijke reden hebben om Denenmarken te bezoeken, zullen het land niet binnen mogen’, zei ze. De grenscontroles zijn tot 13 april van kracht. De grens blijft open voor de levering van geneesmiddelen en voedsel, en de sluiting van de grenzen heeft geen betrekking op vrachtwagenchauffeurs. Het Deense leger zal worden gevraagd om te helpen bij de grenscontroles. Denemarken had eerder al de sluiting van de scholen en kinderdagverblijven aangekondigd. Minister van Buitenlandse Zaken Jeppe Kofod riep vrijdag ook al op om niet-essentiële reizen naar het buitenland uit te stellen.

In Polen werd vrijdag beslist om de grenzen te sluiten voor buitenlanders. Dat heeft premier Mateusz Morawiecki gemeld. Het internationaal trein- en vliegverkeer wordt bovendien opgeschort. De regering heeft ook beslist om alle Polen die uit het buitenland terugkeren twee weken in quarantaine te plaatsen. De maatregelen gaan in vanaf middernacht. De grenzen blijven wel open voor het goederenverkeer, en ook het binnenlands verkeer is niet getroffen. Ook blijven discotheken, casino’s, bars en restaurants gesloten vanaf zaterdag, maar voedsel laten leveren blijft wel nog mogelijk. Tot slot worden alle bijeenkomsten van meer dan 50 mensen, waaronder ook kerkdiensten, verboden.

Australië sluit de grenzen, behalve voor burgers, mensen die een permanente woonplaats hebben in de landen en hun naaste familieleden. Dat hebben de Australische premier Scott Morrison en de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern elk afzonderlijk aangekondigd. Het inreisverbod geldt vanaf vrijdag 21 uur lokale tijd, aldus de Australische premier in Canberra.

Nieuw-Zeeland sluit dan weer de grenzen net voor middernacht lokale tijd op donderdag. Daar geldt ook nog een uitzondering voor mensen die een sleutelfunctie bekleden in de gezondheidszorg. Cruiseschepen mogen tot 30 juni niet aanmeren in de havens.

De Amerikaanse president Donald Trump wil geen Europeanen meer binnenlaten in de Verenigde Staten. De impact van het reisverbod dat Trump aankondigde, laat zich duidelijk voelen op Brussels Airport. Met de aankondiging van Delta Air Lines vrijdagavond dat het voor minstens dertig dagen alle vluchten naar het Europese vasteland stopzet, is bijna de helft geannuleerd van de 44 vluchten die elke week vanop de luchthaven opstijgen richting de Verenigde Staten. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta vliegt normaal vanop Brussels Airport dagelijks naar New York en vijf keer per week naar Atlanta, aldus de luchthaven. Ook Brussels Airlines kondigde al maatregelen aan. De maatschappij schrapt vanaf zaterdag haar dagelijkse vlucht van en naar New York. De vier vluchten per week naar Washington blijven behouden. De derde maatschappij die tussen Zaventem en de VS vliegt, het Amerikaanse United Airlines, liet eerder weten de dagelijkse verbindingen tussen Brussel en New York, Chicago en Washington vooralsnog te behouden. Tot 20 maart verandert er niets aan de verbindingen met Europa, zo deelde de maatschappij donderdag mee. Ook nadien verwacht ze te blijven vliegen op onder meer Brussels Airport, maar het is nog niet duidelijk aan welke frequentie dat zal zijn.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content