Deze dieren zijn de Big Five van Europa

© Thinkstock

De veelvraat, bruine beer, wolf, lynx en wisent zijn “The Big 5” van Europa, de machtigste en krachtigste dieren van het continent.

Dat besluit het gelijknamige televisieprogramma, gesteund door Europees president Herman Van Rompuy, op VRT-zender één.

Wilde dieren in Europa

Gespreid over vijf afleveringen gingen televisiemaker Chris Dusauchoit en biologen Iwan Lewylle (Natuurpunt) en Frederik Thoelen (Natuurhulpcentrum Opglabbeek) op zoek naar wilde dieren in Europa. Ze werkten daarvoor samen met heel wat (buitenlandse) experten.

Volgens vier criteria: uiterlijk, gedrag, zeldzaam en kippenvel kwamen ze tot een selectie van vijf meest indrukwekkende dieren van ons continent.

“Het valt mij op, niet alleen voor de uiteindelijk ‘Big Five’, dat veel van die wilde dieren het tot voor kort heel slecht deden, sommige stonden zelfs op het randje van uitsterven”, zegt bioloog Frederik Thoelen. “Ondertussen is ons beeld veranderd en beseffen we dat die dieren belangrijk zijn, dankzij betere beschermingsmaatregelen zijn ze stilaan aan een comeback bezig.”

Mysterieus dier

De veelvraat is één van de grootste op het land levende marterachtigen met grote kaken om prooien te doden, komt het dichtst voor in Scandinavië en Rusland. “De veelvraat is een weinig bekend en mysterieus dier dat bijna niet gezien wordt”, verduidelijkt Thoelen.

Dat geldt ook voor de lynx, die dichtst bij ons in het Eifelgebergte leeft. Net als de bruine beer is Europa’s grootste katachtige terug van bijna weggeweest.

De Europese wolf, waarvan Dusauchoit in 2011 in Gedinne een exemplaar kon filmen, moest er volgens Thoelen in omdat er veel misverstanden rond bestaan. “Terwijl we de wolf net moeten aanmoedigen. Roofdieren zijn belangrijk in de natuur, ze halen zieke dieren eruit en zorgen dat er geen overpopulaties komen.” (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content