Deuren Olmense Zoo per direct gesloten

© Belga

De Olmense Zoo moet meteen de deuren sluiten. Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) trekt de vergunning in omdat de dierentuin in Balen al jaren de regels rond dierenwelzijn met de voeten treedt.

‘Wie niet horen wil, moet voelen’, luidt het in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

De op twee na grootste dierentuin van Vlaanderen gaat dicht nadat het Antwerpse park al tien jaar de pv’s aan elkaar rijgt. Zo kunnen de dieren er niet schuilen voor de regen en worden uitwerpselen onvoldoende opgekuist. In de voederbakken werden rottende eendagskuikens aangetroffen en een luipaardwelp werd weggehaald bij zijn moeder om in een ronde kooi te zitten waar hij langs alle kanten kon worden bekeken.

Een terugkerend probleem is dat de zoo te veel dieren houdt en kweekt, wat steevast tot plaatsgebrek leidt. Ondanks de vele boetes en de voortdurende vraag om aanpassingen kwam er geen structurele verandering. Daarom trekt Weyts de vergunning in.

‘Wie blijft volharden in de boosheid, moet de gevolgen dragen’, klinkt het. ‘Er is zeker plaats voor dierentuinen in Vlaanderen: ze kunnen een positieve rol spelen in dierenbescherming en in educatie. Maar het welzijn van de beesten moet gegarandeerd zijn.’

De familie Verheyen, die de zoo uitbaat, heeft nog zestig dagen om beroep aan te tekenen bij de Raad van State, maar allicht moet er voor de bijna duizend dieren een nieuw onderkomen worden gezocht.

Veredeld amateurisme

‘Ondermaatse dierentuinen die niet aan de huidige minimumnormen kunnen voldoen, moeten dicht. Zootjes ongeregeld moeten eruit!’, reageert voorzitter Michel Vandenbosch op Weyts’ beslissing om de erkenning van de Olmense Zoo in te trekken.

GAIA noemt het intrekken van de vergunning een terechte maatregel. ‘De Olmense Zoo behoort tot die categorie van dierentuinen, die in het beste geval als veredeld amateurisme, in het slechtste als zootjes ongeregeld, bestempeld kunnen worden’, aldus zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

De organisatie vreest dat de Olmense Zoo slechts het topje van de ijsberg is, en vraagt daarom een doorlichting van alle kleinere dierenparken in Vlaanderen. Vandenbosch raadt aan te beginnen bij die parken waar in het verleden al problemen werden vastgesteld. ‘Minister Ben Weyts is aan een serieuze inhaalbeweging bezig, maar hij moet nu dringend een tandje bijsteken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content