Design tot op het strand: vakantieverblijf in Nieuwpoort waar de aperitief al klaarstaat

De meubelen zijn stuk voor stuk klassiekers, zoals de Diamond Chair van Harry Bertoia en de wandlamp van Serge Mouille. © Verne
Veerle Helsen

Duizenden, haast identieke appartementen kun je huren aan de Belgische kust: betonnen dozen volgestouwd met doorsneemeubelen. Philip en Ilse uit Nieuwpoort pakten het anders aan en tekenden een vakantieverblijf met stijl, en met een strandcabine.

Dit huis aan zee brengt je al in vakantiesfeer nog voor je de deur opent. Dat komt door de tuin, die even cool is ingericht als een hippe patio in Ibiza. De meeuwen en de zee zorgen voor de achtergrondmuziek. Want het huis van Philip Soen en Ilse Vanhoutte staat in Nieuwpoort, op wandelafstand van het strand. De architectuur heeft een Normandische stijl, verstopt achter klimop die ijverig alle gevels bedekt. ‘We zijn nogal fan van groen op de muur’, zegt Ilse. ‘Onze klimop wordt nauwelijks bijgeknipt, we laten de natuur haar gang gaan.’ In de tuin staan ook hoge wilgen, een handige manier om privacy te creëren.

In de tuin staan een tafel en parasol van Extremis, en loungers van Paola Lenti.
In de tuin staan een tafel en parasol van Extremis, en loungers van Paola Lenti.© Verne

De terrasmeubelen verraden het al: dit zijn mensen met smaak. Een tafel en parasol van Extremis, ligbedden van Paola Lenti, een vuurkorf van Extremis en een wandlamp van DCW Editions; designstukken met grote D. Geen toeval, want Philip en Ilse zijn de oprichters van Loft Living, bij de opstart in 2001 de enige designwinkel in Nieuwpoort. ‘Nu heeft Nieuwpoort een zekere vibe, maar toen was het een totaal andere stad’, zegt Philip. ‘Stilaan komen er meer en meer toffe winkels en restaurants bij.’ Ze verkopen high-end meubelmerken, zoals Vitra, Knoll en Zanotta. Loft Living draait goed, in juli komt er zelfs een tweede winkel.

De keuken is ontworpen door Philip Simoen. Als werkblad en spatwand: groen Verde Alpi-marmer.
De keuken is ontworpen door Philip Simoen. Als werkblad en spatwand: groen Verde Alpi-marmer.© Verne

Garden suite te huur

Het huis waar Philip en Ilse wonen, is hun visitekaartje, een kijkdoos die aan klanten toont hoe je met designmeubelen een warme, huiselijke stijl kunt creëren. Het werd gepubliceerd in een aantal interieurmagazines die je in de winkel kunt inkijken. De sleutel van de kijkdoos is bovendien te huur, want gelijkvloers is er een vakantieappartement. ‘We noemen het de Garden Suite’, zegt Ilse. ‘Alles is door ons ingericht of op maat gemaakt, tot en met de keuken’, vertelt Philip. Die heeft een blad en spatwand van Verde Alpi-marmer in een markante groene kleur. Groen keert terug op de tadelaktmuren van de badkamer.

De Guéridon-tafel van Jean Prouvé, de gordijnen zijn van Decopur.
De Guéridon-tafel van Jean Prouvé, de gordijnen zijn van Decopur.© Verne

De meubelen zijn een voor een klassiekers: de Diamond Chair van Harry Bertoia, hanglampen van Muller Van Severen, de Guéridon-tafel van Jean Prouvé en een muurlamp van Serge Mouille. Het interieur is luxueus en ingetogen tegelijk. Badplaatsen in onze buurlanden, zoals Scheveningen of Biarritz, kennen al veel langer een designtrend, maar in ons land is die voorlopig spoorloos. ‘Misschien spelen Belgen graag op safe?’ zegt Philip. ‘Neem nu het marmeren keukenblad. Veel mensen durven dat niet in een vakantieappartement, omdat ze denken dat het zal verslijten, maar wij merken dat onze gasten net veel zorg dragen voor de inrichting.’

Groene tadelaktmuren in de badkamer.
Groene tadelaktmuren in de badkamer.© Verne

Aperitief op het strand

Dat gasten hier in de watten gelegd worden, is een understatement. Want wie dit appartement huurt, krijgt gratis Netflix en fietsen, plus hout voor het kampvuur, kolen voor de barbecue én een zelfgeschreven gids met al het beste van Nieuwpoort. Meer nog, er zijn ook tapas en drank, een fles bubbels van het Belgische wijnlabel Entre-Deux-Monts. ‘Er zal áltijd iets klaarstaan als je de deur opent’, vertelt Ilse. ‘Soms zijn het hapjes, maar even vaak bak ik een verse taart.’

Het toetje: een gezellig ingerichte strandcabine.
Het toetje: een gezellig ingerichte strandcabine.© Verne

Dé kers op die taart is de strandcabine die ook bij de Garden Suite hoort. Voor je het weet, zit je met de hapjes op het strand te aperitieven. ‘We huren de cabine het hele jaar door en zelfs als het waait of regent, is het daar plezant’, zegt Ilse. Ze richtten het strandhuisje in met rotanstoeltjes, kussens met bohemien motief, witte ligstoelen, rieten spiegels en een radio die meteen op Klara springt. Perfecte muziek bij tapas, bubbels en een zonsondergang.

In juli openen Philip en Ilse een tweede vakantiesuite met zeezicht in Nieuwpoort. Meer info op loftliving.be

Partner Content