Derde van Vlaamse wintersporters kiest voor kerstvakantie

Elf procent van de Vlamingen heeft plannen om op wintersport te gaan. Waar voor corona de krokusvakantie de populairste wintersportvakantie was, zegt één op drie Vlamingen die op wintersport gaat dat tijdens de kerstvakantie te zullen doen, en nog eens een derde gaat buiten de schoolvakanties. Dat blijkt uit de VAB-reisbarometer die de organisatie zondag publiceert.

VAB bevroeg hiervoor in samenwerking met Ipsos in de periode eind november – begin december 2.000 Vlamingen. Een kwart van de Vlamingen die voor COVID-19 regelmatig op wintersport ging, geeft aan er dit jaar écht naar uit te kijken, omdat het zo lang geleden is. Toch is een groot deel van de wintersporters nog niet zeker of ze nu, volop in de vierde golf, al zouden gaan: 68 procent van de reguliere wintersporters stelt zijn vakantie voorlopig nog even uit.

De meeste Vlamingen die deze winter gaan skiën, kiezen voor Oostenrijk (39 procent). In de kerstvakantie blijkt Frankrijk met 39 procent de populairste bestemming te zijn, tegenover 27 procent voor Oostenrijk. VAB ziet als mogelijke verklaring dat je in Frankrijk met een COVID Safe Pass kan skiën en de coronamaatregelen in Oostenrijk een stuk strenger zijn (het 2G-beleid, vaccinatiebewijs nog maar 9 maanden geldig, vanaf 3 januari wordt Janssen-vaccin niet meer aanvaard).

Een wintersportvakantie is voornamelijk een autovakantie: 7 van de 10 Vlamingen gaat met de auto naar de wintersportbestemming. Toch geeft slechts 1 op de 2 Vlamingen die dit winterseizoen zeker op wintersport gaat aan over winterbanden te beschikken. Sinds 1 november is het in de berggebieden in Frankrijk verplicht om tussen 1 november en 31 maart op winterbanden te rijden of sneeuwkettingen mee te nemen in de auto. In verschillende andere wintersport- of doorreislanden zijn winterbanden al langer verplicht, stipt VAB aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content