Denemarken verslaat Nederland als meest fietsvriendelijke land in Europa

© iStockphoto

Denemarken is het meest fietsvriendelijke land ter wereld. Dat blijkt uit de tweede editie van de fietsbarometer van de Europese Federatie van Fietsers (ECF).

België staat daarin op de zesde plaats en moet daarmee Nederland, Zweden, Finland en Duitsland voor zich laten.

In de eerste editie van de fietsbarometer, uit 2013, stond Denemarken op een gedeelde eerste plaats met Nederland. Dit jaar staat het echter alleen aan de top. Bij het opstellen van het klassement tellen vijf factoren: hoe wijdverspreid het gebruik van fietsen is, de fietsveiligheid, het aantal fietstoeristen, het jaarlijks aantal verkochte tweewielers en het aantal en de grootte van belangenorganisaties voor fietsers.

Stijgers en nieuwkomers

De sterkste stijgers zijn Slovenië: van plaats 12 naar plaats 7, Luxemburg: van 19 naar 13, Litouwen: van 20 naar 15 en Spanje: van 23 naar 18. De sterkste dalers zijn Ierland: van 14 naar 21, Portugal: van 23 naar 27 en Griekenland: van 17 naar 24. Griekenland staat daarmee ex aequo met Malta, dat in de vorige barometer nog op de laatste plaats stond. Dit jaar is die dubieuze eer weggelegd voor Roemenië. Nieuwkomer Kroatië staat op de 16de plaats.

Globaal gezien doen de Noord- en West-Europese landen het beter op het vlak van fietsvriendelijkheid. “Bij de Zuid- en Oost-Europese landen zijn er nog heel wat mogelijkheden voor vooruitgang”, zegt de ECF.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content