Den Haag plaatst Mondriaan en De Stijl in de kijker

In 2017 is het honderd jaar geleden dat De Stijl werd opgericht, een abstracte kunststroming rond Piet Mondriaan en Theo van Doesburg. Daarom plaatst Den Haag de schilder Mondriaan en de kunststroming De Stijl een jaar lang in de kijker.

Den Haag staat in 2017, bij de viering van honderd jaar De Stijl, geheel in het teken van Mondriaan en De Stijl. Behalve drie toptentoonstellingen in het Gemeentemuseum Den Haag met driehonderd werken van Piet Mondriaan en één van de grootste collecties van De Stijl ter wereld, eert Den Haag de wereldberoemde kunstenaar en kunststroming met tal van activiteiten.

Piet Mondriaan geldt internationaal als een van de allergrootste moderne schilders. Met Rembrandt, Vermeer, Van Gogh en Escher behoort hij wereldwijd tot de beroemdste Nederlandse kunstenaars. In de invloedrijke kunststroming De Stijl, in 1917 opgericht door Theo van Doesburg, geldt hij met zijn abstracte kunst met primaire kleuren en zwart-witte lijnenspel als spil en het grote voorbeeld.

Het Gemeentemuseum Den Haag, dat internationaal wordt beschouwd als hét Mondriaan expertisecentrum, bezit met liefst driehonderd werken ’s werelds grootste collectie van de geniale kunstenaar. Ze laten zijn ontwikkeling van figuratief via kubistisch tot abstract zien en daarmee een fascinerende geschiedenis van de moderne kunst.

Bovendien heeft het museum in het prachtige gebouw van Berlage een van de grootste verzamelingen van De Stijl ter wereld. In 2017, als Nederland met de grootse manifestatie Mondriaan to Dutch Design honderd jaar De Stijl viert, nemen het Gemeentemuseum en de stad Den Haag dan ook een centrale plaats in.

Drie toptentoonstellingen

Het Gemeentemuseum Den Haag haalt in 2017 wereldwijd alle bruiklenen terug en presenteert drie toptentoonstellingen over Mondriaan en De Stijl: van 11 februari tot 21 mei ‘Piet Mondriaan en Bart van der Leck‘, van 3 juni tot 24 september ‘Piet Mondriaan: een retrospectief ‘en van september tot december ‘De architectuur en interieurs van De Stijl‘.

Mondriaan City Trip

De tentoonstellingen in het Gemeentemuseum zijn het kloppend hart van tal van activiteiten waarmee Den Haag in 2017 Mondriaan en De Stijl eert. Zo worden gebouwen, etalages, hotelkamers en Haagse iconen van de binnenstad tot het strand in Mondriaanstijl aangekleed en uitgelicht, zijn er excursies, lezingen, een documentaire, dansvoorstellingen, concerten, festivals en een Mondriaanroute door de stad.

Marco Esser, directeur Den Haag Marketing: “Het themajaar moet voor bezoekers aan de stad onontkoombaar zijn, zij ervaren eigenlijk een Mondriaan City Trip als ze in 2017 de stad bezoeken. Veel partners – van hotels tot attracties – haken nu al in met leuke ideeën om dé Mondriaan city trip extra glans te geven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content