De zeven wereldwonderen van de skisport

Een sauna in een gondel, de grootste pistenbully ter wereld en skiën middenin de woestijn: WinterTrex zette de zeven wereldwonderen van de skisport op een rijtje.

1. De grootste pistenbully ter wereld

Het model ‘Beast’ is de grootste en sterkste pistenbully ter wereld. De pistenbully is bijna 10 meter lang, meer dan 7 meter breed, meer dan 3 meter hoog en daarmee groter dan alle andere pistenbully’s.

2. Het Zwitserse natuurwonder

Er zijn weinig bergen zo fascinerend als de Matterhorn. Het symbool van Zwitserland met de markante, piramidevormige top kenschetst zijn omgeving en het skioord Zermatt als geen ander. De vierduizender is bijna overal in het dal en in het skigebied te zien.

3. Een sauna in de gondel

Het skigebied Ylläs in het Finse Lapland kent wel een heel bijzondere manier om skiërs de berg op te brengen: in een sauna. De enige echte saunagondel ter wereld is uitgerust met hout, getinte ramen en een opgietemmer. Maximaal vier personen kunnen tijdens de rit naar de top ontspannen in de warmte. Na 15 minuten bereiken de saunagangers het bergstation, waar in het café van de gondel douches en kleedkamers voorhanden zijn.

4. Het Ice Hotel in Zweden

De moeder van alle iglo-dorpen is in het Zweedse Jukkasjärvi te vinden. Het “Ice Hotel Jukkasjärvi” wordt nu al 25 jaar lang elke winter opnieuw door internationale ijskunstenaars gebouwd. In november en december 2014 viert het hotel zijn 25-jarige jubileum. In het indrukwekkende gebouw is alles van ijs: de ontvangsthal met zijn brede pilaren, de prachtig gedecoreerde hotelkamers, de bedden en de meubels, de ice bar, de tafels, de stoelen en zelfs de glazen waaruit de warm ingepakte gasten hun drankjes nuttigen. Overnachten doet u bij een temperatuur van -5°C op dierenvellen.

5. De grootste gondel ter wereld

De Vanoise Express in de Franse Alpen is de grootste dubbeldekkergondel ter wereld. Op de twee verdiepingen passen in totaal 200 personen inclusief ski’s, skistokken en bagage en zelfs als de kabelbaan helemaal vol is, duurt de rit van 1.824 meter slechts vier minuten. Daarmee is ze niet alleen de grootste, maar ook de snelste gondel wereldwijd. Minstens zo bijzonder is de hoedanigheid, want een dal- en een bergstation zijn er niet. De start en de finish liggen bijna op dezelfde hoogte. Indrukwekkend is ook, dat de kabel op de complete afstand van La Plagne naar Les Arcs geen enkele steunpilaar nodig heeft.

6. Skiën in de woestijn

Skiën tussen de kamelen, in de woestijn en met een buitentemperatuur van 50°C? In Dubai kan het. De skihal “Ski Dubai” is de grootste indoor-ski-hal ter wereld met meer dan 6.000 ton aan kunstmatige sneeuw en meerdere attracties. Vijf pistes en een totale oppervlakte van 22.500 m² garanderen sneeuwplezier op alle niveaus. Een 4-persoonsstoeltjeslift brengt de skiërs van piste naar piste. De pistes worden omheind door echte bomen die bedekt zijn met een dik pak sneeuw. Een van de grootste trekpleisters van “Ski Dubai” zijn de pinguïns, die op bepaalde tijden door de skihal waggelen. De skihal is dus ook een kleine dierentuin.

7. De langste halfpipe ter wereld

In het snowpark “No Name” in het Zwitserse Laax wordt komende winter de langste halfpipe ooit gebouwd. De “Superpipe” die perfect halfrond wordt, is 200 m lang en 6,90 m hoog en is daarmee van olympisch niveau.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content