De wintersporttrends voor 2015

© iStockphoto

Met het winterseizoen voor de deur liggen de wintersportwinkels weer vol nieuwe ski’s, schoenen en kleding. Snowplaza nam een kijkje, sprak met de fabrikanten en ging op zoek naar de vernieuwingen en wintersporttrends 2015 op het gebied van materiaal en kleding.

1. De hele berg afdalen: all-mountain

De wintersporttrends voor 2015
© iStockphoto

Een paar jaar geleden begon de interesse in het all-mountain skiën toe te nemen en inmiddels is het helemaal in. Wintersporters willen niet meer alleen over de geprepareerde pistes skiën, maar maken ook graag een afdaling buiten de gebaande paden.

Dit vraagt om een ski die breder is, waardoor het drijfvermogen van de ski in de diepe sneeuw groter is. Daarnaast dient de lat ook goed te functioneren op de piste. De moderne wintersporter zoekt een ski waarmee hij alles kan. De moderne ski is een stukje breder – 1 tot 1,5 cm onder de voet – en ook weer langer dan een paar jaar geleden.

2. Wintersporttrends: rocker in elke ski

De wintersporttrends voor 2015
© Snowplaza

Zagen we de zogenaamde rockertechnologie een tijdje terug alleen nog maar in de freeride en freestyle ski’s, nu is bijna elke ski voorzien van een rocker. De rocker zorgt in het algemeen voor meer draaigemak. Zelfs de specifieke slalom- en raceski’s hebben dit jaar veelal een beetje rocker.

3. Schoenen op maat

De wintersporttrends voor 2015
© Fischer

In het rijtje wintersporttrends 2015 horen ook de zogenaamde ‘schoenen op maat’. Hierbij kan niet alleen de binnenschoen, maar ook de buitenschoen verwarmd worden om zich zo aan te passen aan de voet van de skiër. Druk- en pijnpunten kunnen door deze techniek verminderd worden. Merken die vervormbare schoenen aanbieden zijn o.a. Fischer, Atomic en Salomon.

4. Toerskiën: de ultieme wintersportbeleving

De wintersporttrends voor 2015
© Peak Performance

De trend van het toerskiën zet zich ook dit jaar weer sterk voort. Door middel van speciale ski’s met zogenaamde ‘vellen’ aan de onderkant en bindingen die gemaakt zijn om de berg te beklimmen, lopen wintersporters zelf omhoog. Hierdoor kan er volop genoten worden van de natuur en hellingen afgedaald worden waar geen tot weinig skiërs zijn.

Toerski’s waren altijd zeer licht en vooral gemaakt om de berg te beklimmen, afdalen was slechts ‘bijzaak’. Vandaag de dag komen skimerken met stijve ski’s en stevige bindingen die met kracht geskied kunnen worden. Ook zijn deze ski’s multifunctioneel; ze kunnen zowel op als naast de piste gebruikt worden. Om gewoon te skiën of een stuk te klimmen.

5. Kleding: kan het nog technischer?

De wintersporttrends voor 2015
© Peak Performance

De functionele skikleding die de wintersporter warm en droog houdt, beschermt tegen wind en bovendien ademend is, wordt steeds verder doorontwikkeld. De kleding wordt nog technischer, en er worden nieuwe, lichte en flexibele materialen gebruikt die het comfort van de wintersporter verhogen.

Hadden we vroeger simpelweg een ‘lekker warme dikke jas’ aan, tegenwoordig is alles licht en dun, maar toch warm. Bovendien kleedt de moderne wintersporter zich in laagjes, zodat er snel iets uit of aangetrokken kan worden als de weersomstandigheden veranderen. Ook dit jaar gaan de meeste wintersporters weer gekleurd de piste af. Skikleding is vrolijk gekleurd en mag opvallen.

6. Meekleurende lenzen en lichte helmen

De wintersporttrends voor 2015
© Atomic

Veiligheid op de piste is steeds belangrijker. Bijna elke wintersporter draagt tegenwoordig een helm, die bovendien de laatste jaren steeds lichter, veiliger en comfortabeler is geworden. Ook rugprotectors en crashpants worden meer en meer gedragen.

De lenzen van skibrillen – ook wel goggles genoemd – worden alsmaar ronder voor een beter zicht. Deze zogenaamde sferische lenzen zijn bol en soms zelfs meekleurend, ook wel photochromic genoemd. Bij veel zonneschijn zijn ze donker om de ogen te beschermen tegen het felle UV-licht, terwijl ze bij bewolkt weer of sneeuwval lichter zijn voor beter zicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content