De VS krijgt zeven nieuwe nationale parken

De VS krijgt zeven nieuwe nationale parken
© iStockphoto

In 2016 viert de National Park Service, de organisatie die instaat voor het bekeer van alle nationale parken en monumenten in de Verenigde Staten, zijn honderdste verjaardag. Maar dit jaar krijgt de NPS al het grootste cadeau: zeven nieuwe nationale parken. Dat brengt het totaal op 405.

President Obama ondertekende eind december de Defense Bill die deze nieuwe parken mogelijk maakt. Naast zeven nieuwe parken krijgen negen andere parken zoals Gettysburg National Monument in Pennsylvania en Oregon Caves National Monument er grond bij. Het is daarmee de grootste aanwinst voor de NPS sinds president Carter in 1978 de National Parks and Recreation Act ondertekende.

Van de zeven nieuwe parken kunnen er drie nu al bezocht worden, de overige vier vragen nog wat werk.

1. The World War I Memorial in Pershing Park in Washington D.C.

In Pershing Park staat nu al een standbeeld ter ere van generaal John J. Pershing, aanvoerder van de American Expeditionary Forces (AEF) tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar het nog te bouwen monument zal de miljoenen militaire en burgerlijke slachtoffers van WO I eren.

2. Coltsville National Historic Park in Hartford, Connecticut

Dit park is gewijd aan Samuel Colt en de rol die zijn wapenfabriek, de Colt Armory, speelde tijdens de Industriele Revolutie. In de Colt Armory met het opvallende blauwe dak komt een Visitor Center en een observatieplatform dat uitkijkt over de fabrieksvloer. Het is nog niet duidelijk wanneer dit historische park geopend zal worden.

3. Manhattan Project National Park

Dit nationale park dat de geheime ontstaansgeschiedenis van de atoombom tijdens de Tweede Wereldoorlog belicht, zal bestaan uit drie delen in drie verschillende staten: in Los Alamos in New Mexico, in Oak Ridge in Tennessee en Hanford in Washington.

4. Harriet Tubman Underground Railroad National Monument in Auburn, New York

Harriet Tubman was een ontsnapte slavin die 70 slaven hielp te ontsnappen naar het vrije Canada. Ze gebruikte daarvoor de Underground Railroad, een netwerk van geheime routes en onderduikadressen om slaven te bevrijden. Dit park zal vooral gaan over het tweede deel van het leven van Harriet Tubman.

5. Valles Caldera National Preserve in New Mexico

Dit park bestaat al, maar het beheer wordt nu overgedragen aan de National park Service en dat betekent extra geld en faciliteiten. Valles Caldera is een grote caldera of krater die 1,2 miljoen jaar geleden werd gevormd door een uitbarsting van een van de drie supervulkanen die in de VS liggen (de bekendste is die onder Yellowstone). De caldera is vedeeld in verschillende stukken doordat er nieuwe vulkanen in onstaan zijn. De hoogste berg in de caldera is de 3430 meter hoge Redondo Peak. Tussen de bergen door liggen uitgestrekte valleien, grasvelden en rivierstroompjes. De Redondo Peak is heilig bij de native Americans en daarom niet toegankelijk. Het park staat bekend als een van de laatste echte wildernisgebieden in de VS en om de kuddes wapiti's (grote herten).

6. Blackstone River Valley Historical Park in Massachusetts en Rhode Island

Deze snelstromende rivier voorzag in 1790 de eerste op waterkracht draaiende katoenmolen van energie. Nu kunnen bezoekers al peddelen over de rivier en onderweg allerlei historische plaatsen bezichtigen. Binnen een paar jaar komt er een 80 kilometer lange fietsroute langs de rivier bij.

7. Tule Springs Fossil Beds National Monument in Nevada

De meeste toeristen die naar Las Vegas reizen zien over het hoofd dat er vlakbij de gokstad prachtige woesstijngebieden te vinden zijn: de Valley of Fire, Red Rock Canyon National Conservation Area, Lake Mead en Tule Springs Fossil Bed. Dit laatste gebied wordt nu een nationaal park omdat er een schat aan fossielen uit de IJstijd verborgen ligt. Er werden onder andere resten van uitgestorven kamelen, reuze luiaarden, maar vooral van mammoeten gevonden. Wandelaars kunnen er nu al terecht om de sporen uit de prehistorie te zien. Er komt binnenkort een visitor center, educatieve wandelpaden en een science campus van de University of Nevada bij. (MS)

In het Pershing Park in Washington zal de World War I Memorial gebouwd worden. © Agnosticpreacherskid, Wikicommons

De Colt Factory in Hartford, Connecticut © NPS

De opvallende blauwe toren van de Colt Factory © iStockphoto

Het Manhattan Project National Park bestaat uit drie delen waaronder Hanford in Washington. © GF

Het tweede deel van het Manhattan Project: Los Alamas in New Mexico © GF

En het derde deel komt in Oak Ridge, Tennessee © GF

Aan Harriet Tubman wordt het Harriet Tubman Underground Railroad National Monument gewijd © GF

Harriet Tubman (helemaal links op de foto) in 1887 © GF

Valles Caldera National Preserve in New Mexico: een van de drie supervulkanen in de VS © iStockphoto

Valles Caldera: uitgestrekte valleien van gras tussen oprijzende vulkaankoepels © iStockphoto

Valles Caldera: belangrijk geologisch gebied © iStockphoto

Tule Springs Fossil Beds National Monument in Nevada: een schat aan fossielen uit de IJstijd © AlishaV, Wikicommons

Tule Springs Fossil Bed © Stan Shebs, Wikicommons

Blackstone River Valley Historical Park: de snelstromende rivier voorzag een katoenspinnerij van energie © MagicPiano, Wikicommons

Blackstone River © MagicPiano, Wikicommons

Blackstone River © Marcbela, Wikicommons