De vijf regio’s in vogelvlucht

© iStockphoto

Het kleine Groothertogdom Luxemburg telt vijf regio’s die allemaal een eigen karakter, attracties, specialiteiten en bijzonderheden hebben. Een overzicht in sneltreinvaart.

Het kleine Groothertogdom Luxemburg telt vijf regio’s die allemaal een eigen karakter, attracties, specialiteiten en bijzonderheden hebben. Een overzicht in sneltreinvaart.

Luxemburg stad

Een van de kleinste hoofdsteden in Europa, maar met een enorme diversiteit aan bouwstijlen: van eeuwenoude abdijen en Kasematten (vestinggewelven) tot moderne gebouwen waar de Europese instellingen in gehuisvest zijn. Ook is er uitzonderlijk veel groen te vinden.

Luxemburg mocht zich zowel in 1995 als 2007 culturele hoofdstad van Europa noemen, en dankt daaraan een handvol cultuurtempels, van het Casino Luxembourg voor moderne kunst tot het knappe Musée d’Histoire de la Ville de Luxembourg.

Recentere aanwinsten zijn het Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean (Mudam), een mastodont van de Chinese architect I.M. Pei, gebouwd op de fundamenten van een fort, en de Philharmonie van Christian de Portzamparc op de Place de l’Europe.

Ardennen

Prachtige landschappen, imposante kastelen en ruïnes en schilderachtige dorpjes: dat is het noorden van Luxemburg waar de Ardennen liggen. Het is een regio waar u eindeloos kan wandelen of fietsen. Onderweg passeert u knusse dorpjes en kunt u middeleeuwse kastelen zoals die in Vianden, Bourscheid en Esch-sur-Sure bezichtigen. De middeleeuwse geschiedenis wordt tot leven gebracht met traditionele markten en middeleeuwse festivals.

De Luxemburgse Ardennen tellen ook twee beschermde natuurgebieden: natuurpark Our en Öewersauer (Boven-Sûre). Het natuurgebied Park ligt rond het gelijknamige riviertje in het gebied waar de drie landen Luxemburg, Duitsland en België bij elkaar komen. U treft er een gevarieerd landschap van alles tussen weilanden en dichte bossen.

In Öewersauer kenmerkt het landschap zich door afwisselend hoogvlaktes en diepe kloven. In het natuurgebied ligt een groot stuwmeer met een omtrek van 42 kilometer waar u onder andere een tocht op een zonneboot kan maken. Het is een uitgesproken regio voor sportieve activiteiten: wandelen, fietsen, mountainbiken, nordic walking en onderweg proeven van heerlijke regionale lekkernijen.

Mullerthal

Het Mullerthal in het oosten van het land kent een glooiend landschap met grillige rotsformaties en mooie vergezichten en wordt om de gelijkenis met Zwitserland wel Klein Zwitserland genoemd.

Het Mullerthal ligt rond het riviertje Ernz Noire en dwars erdoorheen loopt de 112 kilometer lange Mullerthal Trail. Maar ook voor recreatieve wandelaars die kortere routes verkiezen zijn er genoeg wandelmogelijkheden.

Centrum van het Mullerthal is het stadje Echternach, wereldberoemd door de Springprocessie die hier ieder jaar op de dinsdag na Pinksteren plaatsvindt. De deelnemers springen afwisselend op het linker- en rechterbeen door de straten van het middeleeuwse stadje en eindigen in de Sint-Willibrordus basiliek. Daar dansen ze rond de crypte van de heilige Willibrordus.

Maar er valt meer te zien in Echternach zoals het 15e-eeuwse stadhuis in gotische stijl, het stadspark met rococopaviljoen en de resten van een Romeinse villa iets ten zuiden van de stad.

De Moezel

De rivier de Moezel creëerde in het uiterste oosten van Luxemburg is een prachtige vallei met steile hellingen die gebruikt worden voor de wijnbouw. Het spreekt voor zich dat u hier kan genieten van heerlijke wijnen, maar ook likeuren en fruitsappen kunt u er drinken. Ook kunt u speciale wandel-wijn tochten maken. Het is ook een fijn gebied voor sportieve bezigheden zoals zwemmen, wandelen, waterskiën of een boottocht maken over de Moezel.

Leuk om te bezoeken zijn onder andere het stadje Grevenmacher met het middeleeuwse centrum en Schengen waar in 1985 het Schengenakkoord werd gesloten. In het Schengenmuseum ontdekt u hoe belangrijk dit akkoord voor Europa en de wereld is.

Terres Rouges (Land van de Rode Aarde)

Dit gebied in het zuiden van Luxemburg dankt zijn naam aan de rode kleur van het mineraal waardoor zich hier een staal- en ijzerindustrie kon ontwikkelen. De belangrijkste toeristische trekpleister is dan ook de industriële cultuur. Daarnaast is het bloeiende culturele regio waar veel muziekfestivals, concerten, straattheater en andere culturele evenementen plaatsvinden.

Er liggen dorpjes als Differdange, Dudelange en Bettembourg. Hoewel Differdange als industriecentrum de bijnaam ‘de Ijzeren Stad’ heeft, heeft het stadje heel wat toeristische troeven in petto. Zo is er de cisterciënzerabdij uit 1235, het kasteel en het Gerlache-Park met zijn bloemenhorloge.

Bovendien voert het circa 12 kilometer lange Albert Ungeheuer-wandelpad, genoemd naar een plaatselijke verzetsstrijder, naar een oude mijn en via de Franse grens naar Lasauvage. In dat dorpje krijg je een authentiek beeld van een industriële woonomgeving. Ook de mijninstallaties, het mijnwerkerscafé en de twee musea met historisch erfgoed katapulteren de bezoekers in één klap terug naar het einde van de negentiende eeuw. Aansluitend is er Fond-de-Gras, een industrie- en spoorwegpark. Terug in Differdange zelf kan je je bezoek afsluiten met een wandeling in de bossen van het Grouwen-park.

Vroeger had Dudelange de bijnaam ‘de Smidse van het Zuiden’. Het stadje is ondertussen uitgegroeid tot een modern winkelcentrum. Ook op cultureel vlak is de stad in volle ontwikkeling.

Bettembourg tenslotte is vooral bekend om het zogenaamde ‘Parc Merveilleux’. In dit amusementspark zijn sprookjes levensgroot nagebouwd, kan je tal van dieren en exotische vogels bewonderen en kunnen kinderen zich uitstekend vermaken op de miniauto’s, de minitrein of in de minigolf. Daarnaast is het barokkasteel Collart in het stadspark van Bettembourg een bezoekje waard. Ook de l’Arbre Habité, een appartementsblok in de vorm van een boom, ligt bij het stadspark.

Meer informatie vindt u op Visit Luxembourg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content