De Verbeke Foundation: verdwalen in een andere wereld tussen cultuur en natuur

© GF

Er valt heel wat te proeven, beleven en ontdekken deze maanden. Zo ook in de Verbeke Foundation in Kemzeke.

De Verbeke Foundation is een van de vreemdste plekken in België. Op het eerste gezicht heeft het iets weg van een dumphandel, gelegen vlak naast de autostrade, een eindje buiten Antwerpen. In werkelijkheid vind je op deze locatie een van de meest indrukwekkende private kunstcollecties van Europa. Cultuur en natuur gaan er hand in hand.

De Foundation is voortdurend in beweging, een van de nieuwste aanwinsten is Belly, een werk van de Belgische kunstenaar Louis De Cordier. De Cordier, die onder de artiestennaam Cosco werkt, is kunstenaar, wetenschapper en filosoof en woont in Cadiar, Spanje. In 2010 startte hij met de bouw van zijn Biblioteca Del Sol: een ondergrondse bibliotheek waar meer dan duizenden boeken en zaden worden bewaard voor volgende generaties.

Belly maakt deel uit van een serie sculpturen die kunnen dienen als woonplaats of schuilplaats. Ze zijn verplaatsbaar, zowel naar stedelijke als natuurgebieden. De vormen refereren aan de natuur, zoals een schelp of een cocon. Ook Belly biedt een onderkomen waarin je je geestelijk of lichamelijk kunt terugtrekken. Het werk werd geplaatst in het groen bij het water en ziet eruit als een ei of een cel. Gefilterd licht en geluid bereiken de binnenruimte, via de opening in de wand.

Het natuurgebied dat de kunstwerken van de Verbeke Foundation omarmt, 12ha groot, is een heerlijke plek om in te verdwalen. Op 10 maart van dit jaar verdween na een zware storm echter een van de oriëntatiepunten van het domein, het 21 meter hoge kunstwerk Black Meets White van Johan Opstaele. Er loopt momenteel een crowdfundingactie om het werk opnieuw op te bouwen.

Verbeke Foundation

Westakker z/n, 9190 Kemzeke, verbekefoundation.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content