De toekomst: rijdende steden?

© www.jagnefaltmilton.se

In een land als Noorwegen waar het weer achter elke berg helemaal anders kan zijn, zou het goed van pas komen: een rijdende stad.

En dat is precies wat het Zweedse architectenbureau Jägnefält Milton heeft bedacht. Het ontwerp maakt gebruik van een oud spoorwegennet in het Noorse stadje Åndalsnes.

Het project heet Rolling Materplan en omvat honderd huizen, een hotel, een zwembad, een park en een concertzaal. De huizen en andere bouwwerken kunnen door ze over de oude spoorlijnen te schuiven telkens van plaats verwisselen.

Pop-up trend

Dit ontwerp sluit perfect aan bij het groeiend aantal pop-up restaurants, pop-up winkels en pop-up hotels en het maakt – net als de High Line en Low Line in New York – gebruik van al aanwezige oude infrastructuren.

Voorlopig is de rijdende stad enkel nog een plan, maar dit soort ideeën laat wel zien dat architecten onze vanzelfsprekende vooronderstellingen over het gebruik van ruimte proberen te doorbreken. Bouwwerken hoeven niet langer een vaste functie te krijgen en ze moeten zelfs niet altijd meer op dezelfde plaats blijven.

Hetzelfde architectenbureau Jägnefält Milton gaat overigens ook verplaatsbare hotelkamers op steunbalken bouwen voor het Furillen hotel op het strand van Gotland in Zweden. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content