De Provence

© Atout France/Michel Angot

Luieren op een terras, nippen van een pastis en zorgeloos genieten van de zon en de natuur: dat is een vakantie in de Provence.

Luieren op een terras, nippen van een pastis of van een roséwijn, zorgeloos genieten van de zon en de natuur: dat is in essentie een vakantie in de Provence.

Allereerst een voorproefje in beelden.

De mooiste dorpjes in de Provence
Var
Bouches du Rhone
Vaucluse
Gastronomie

De charme van de Provence proef je het best op het platteland. Tussen de cipressen, lavendelvelden en wijngaarden liggen romantische okerkleurige dorpjes. St-Rémy-de-Provence, de geboorteplaats van Nostradamus, is zo’n dorpje. Na het afsnijden van zijn oor verbleef Vincent van Gogh hier in een psychiatrische inrichting. Hij was zo onder de indruk van het bijzondere licht dat hij hier enkele van zijn beroemde schilderijen maakte.

Andere pareltjes: het vestingstadje Saint-Paul-de-Vence, het witte dorpje Gordes (één van de mooiste dorpen van Frankrijk), het oranjerode dorpjes Rousillon en dorpjes zoals Vallauris, Biot en Le Colle-sur-Loup die bekend staan om hun artisanale markten.

Wie het mondaine leven opzoekt, heeft Nice, Cannes en zelfs Monaco binnen aanvaardbare afstand. Een bezoek aan het parfumstadje Grasse is een interessante optie. Ook cultuur ligt binnen handbereik, de streek telt talrijke mooie kerkjes en musea, zoals de Fondation Maeght, de Chapelle Matisse, Fernand Léger, Renoir, Picasso, Chagall, Matisse en le musée d’Art Moderne.

Avignon is een heerlijk nest van waaruit je de Provence kunt verkennen.De vestingstad telt maar liefst 39 torens en zeven poorten. Het is een opgewekte stad die op het eerste gezicht klein lijkt maar in de wirwar van straatjes, promenades en pleinen – zoals de erg aantrekkelijke Place de l’Horloge – ben je gauw enkele uren zoet.

Kunst floreert in Avignon. Zo’n half dozijn kunstgalerijen tonen de verleidelijkste meesterwerkjes. Het jaarlijkse festival van half juli tot half augustus, met theatervoorstellingen, ballet en klassieke muziek, geniet een internationale reputatie.

Een eeuw lang zetelden ook een klein dozijn pausen in deze stad, al betrof het hier een vreemde bende. Clément V werd vergiftigd, Clément VI gaf al z’n geld uit aan pracht en praal en Clément VII liet dertien kardinalen executeren. Ze leefden allen in het immense Palais des Papes, een versterkte burcht die de hele stad domineert.

Maar dat bloederige verleden ben je meteen vergeten wanneer je nipt aan een rood wijntje uit het naburige Châteauneuf-du-Pape, al dan niet afgewisseld met de lokale, rode bonbons: de papalines.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content