De Poorten van het Paradijs in Firenze gaan weer open

© Thinkstock

La Porta del Paradiso krijgt op 8 september haar originele plaats aan het Baptisterium in Firenze na 27 jaar weer terug.

De “Poorten van het Paradijs”, het meesterwerk van de Renaissance-beeldhouwer Lorenzo Ghiberti, gaan na een restauratie van 27 jaar op 8 september weer open.

Dat heeft het Museo dell’Opera di Santa Maria del Fiore in Firenze waar de vergulde deuren zich bevinden, meegedeeld. De meer dan vijf meter hoge deuren, door Michelangelo omschreven als La Porta del Paradiso, werden in 1452 aan het Baptisterium nabij de beroemde Dom aangebracht. Het kunstwerk in goud en brons weegt acht ton.

In 1943, in volle Tweede Wereldoorlog, werden de deuren uit veiligheidsoverwegingen verwijderd. In 1966 raakten zij beschadigd bij de grote overstroming die de Toscaanse hoofdstad trof. Sinds 1990 werd de Paradijspoort vervangen door een kopie.

Titanenkarwei

Het kunstwerk is 5,2 meter hoog, 3,1 meter breed en elf centimeter dik. Niet te verwonderen dat Ghiberti (1378-1455), die in het concours voor toekenning van de opdracht boven niemand minder dan Filippo Brunelleschi werd verkozen, ondanks medewerkers van het kaliber Donatello, Luca della Robbio en Benozzo Gozzoli een kwarteeuw nodig had om de deuren te voleindigen.

De Paradijspoort stond oorspronkelijk aan de oostkant van het Baptisterium, met uitzicht op de Dom. Na de restauratie zal zij tentoongesteld worden in de overdekte binnenplaats van het Museo dell’Opera di Santa Maria del Fiore. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content