De oudste piramide van Egypte opnieuw geopend na renovatie

Djoser

De piramide van Djoser in Sakkara heeft opnieuw haar deuren geopend voor het publiek, nadat ze meerdere jaren gesloten is geweest voor renovatie.

De 4.700 jaar oude piramide van Djoser bevindt zich in het zuiden van Caïro en wordt beschouwd als de oudste piramide van Egypte.

‘We openen vandaag opnieuw de deuren van de oudste piramide van Egypte na haar renovatie’, zei Khaled el-Enany, minister van Oudheden en Toerisme, tijdens een ceremonie aan de voet van de bekende piramide.

De renovatie van het monument was in 2006 van start gegaan voordat het in 2011 werd onderbroken ‘om veiligheidsredenen’. Die waren gelinkt aan de Egyptische Revolutie. Volgens Ayman Gamal Eddine, de projectverantwoordelijke bij het ministerie van Oudheden, werden de werken in 2013 hervat.

In totaal zouden de werken, volgens de Egyptische regering, 104 miljoen Egyptisch pond (zes miljoen euro) kosten.

Eerste familiegraf

De piramide ligt twintig kilometer ten zuiden van Caïro en domineert de grote necropolis in de regio van Memphis, de eerste Egyptische hoofdstad. Het ongeveer zestig meter hoog monument werd in 2.700 v.Chr. gebouwd door de architect Imhotep.

De Piramide Djoser is de eerste trappiramide uit de tijd van farao’s, maar ook het eerste familiegraf. Djoser was de eerste farao die deze praktijk invoerde.

Op diezelfde necropolis van Sakkara hadden de Egyptische autoriteiten in april 2019 een graftombe onthuld. Die was in goede staat en had gekleurde inscripties en hiërogliefen aan de buitenkant. Het graf behoorde aan een hoogwaardigheidsbekleder uit de Ve dynastie (ca. 2.500 tot 2.300 v.Chr.).

Het Egyptische ministerie van Oudheden pakt regelmatig uit met archeologische ontdekkingen. Ze hopen daarmee onder meer het toerisme te herlanceren na jaren van politieke instabiliteit en aanslagen.

De archeologische sites zijn voor het land een sterk argument in de concurrentiestrijd met andere toeristische bestemmingen. In die context kreeg el-Enany, minister sinds 2016, in december de bevoegdheid Toerisme erbij.

De afgelopen tijd werd een groot aantal ontdekkingen gedaan in Egypte. Een overzicht:

Zestien 2.500 jaar oude goedbewaarde graftombes ontdekt in Egypte

Dertig intacte kisten met 3.000 jaar oude mummies gevonden in Luxor

Archeologen vinden groot aantal gemummificeerde dieren in Egypte

Oude ateliers en tombe ontdekt in Luxor in Egypte

4.400 jaar oude kalkstenen tombe ontdekt in Egypte

Archeologen onthullen 3.500 jaar oud graf in Luxor

Archeologen ontdekken goed bewaarde 4.500 jaar oude grafkamer in Sakkara

Groot aantal mummies gevonden in Egypte

Uitzonderlijk goed bewaard graf van meer dan 4.400 jaar oud ontdekt in Egypte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content