De Mount Everest smelt

© iStockphoto

De gletsjers op de Mount Everest zijn de voorbije veertig jaar met 28 procent gekrompen. Dat blijkt uit een studie van Chinese wetenschappers.

De gletsjers op de Mount Everest zijn de voorbije veertig jaar met 28 procent gekrompen. Dat hebben Chinese staatsmedia gemeld. Chinese wetenschappers kwamen tot deze conclusie nadat ze metingen uit de jaren zeventig hadden vergeleken met meer recente gegevens, aldus het agentschap Nieuw China.

Gegevens die via remote sensing werden verzameld, laten zien dat smeltende gletsjers van de 8.844 meter hoge berg het niveau van de bergrivieren hebben doen stijgen en de ijsmeren in volume hebben doen toenemen, aldus de wetenschappers. Volgens de metingen zijn de ijsmeren in het nationale natuurreservaat van Mount Qomolangma – ’s werelds hoogste berg op de grens van China met Nepal staat in China ook bekend onder de naam Qomolangma – gezwollen van ongeveer 100 vierkante kilometer in 1990 tot 114 in 2013. In totaal telt het reservaat zowat 1.476 gletsjers. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content