De mooiste boekenmusea dicht bij huis

België en Nederland tellen meer boekenmusea dan u denkt. Literatuurcriticus Maarten Dessing bezocht en beoordeelde er acht.

Suske & Wiske Kindermuseum in Kalmthout

Hoe bedacht Willy Vandersteen zijn strips? En hoe doe je het zelf? Het Suske & Wiske Kindermuseum beantwoordt beide vragen.

Het Spinozahuis in Rijnsburg

Er zijn geen relikwieën nodig om een historisch figuur tot leven te brengen. De eerste drukken van zijn werk is voor Spinoza voldoende en dwingen een bedevaart af.

Het Museum der Letteren in Brussel

Het gloednieuwe Museum der Letteren en manuscripten in Brussel is alleen leuk als je er niet te veel van verwacht.

Multatulimuseum in Amsterdam

Alles van de schrijver heeft het Multatulimuseum in huis: van zijn zweet- en vetvlekken tot zijn sterfbed en bibliotheek. Toch wordt het voortbestaan bedreigd.

Filip De Pillecynmuseum in Hamme

Wie zijn favoriete auteur een privémuseum gunt, moet het ook goed doen. Luk Buyle deed dat zeker voor Filip De Pillecyn die in Hamme meer flamingant dan schrijver blijkt.

Tijl Uilenspiegelmuseum in Damme

Het Damse Tijl Uilenspiegelmuseum belicht de literaire held vanuit alle invalshoeken. Dus ook de extreem rechtse.

Louis Couperusmuseum in Den Haag

Natuurlijk is het Haagse Louis Couperusmuseum in zijn geheel gewijd aan de schrijver. Maar er is wel ieder half jaar iets anders te zien.

Kasteel van Belle van Zuylen in Utrecht

Tientallen ruimten telt Slot Zuylen. Maar de drie vertrekken van schrijfster Belle van Zuylen verdienen meer aandacht dan alle andere bij elkaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content