De mooiste bestemmingen uit Game of Thrones

Veel televisieseries worden binnenshuis gefilmd, maar Game of Thrones maakt graag gebruik van prachtige natuur, oude steden en kastelen. De mooiste bestemmingen uit de serie op een rijtje.

Veel televisieseries worden binnenshuis gefilmd, maar Game of Thrones maakt graag gebruik van prachtige natuur, oude steden en kastelen. Hotelzoekmachine Trivago zet de mooiste bestemmingen op een rijtje zet.

1. IJsland

De uitgestrekte ijsvlakten van IJsland zijn door de makers van de serie gekozen als het land “beyond the wall”. De winterse omgeving, in combinatie met het vulkanische gesteente dat kenmerkend is voor IJsland, maakt het eiland zeer geschikt als filmset voor het uitgestrekte niemandsland dat in het Game of Thrones verhaal wordt omschreven.

Nationaal park Vatnajökull

Dit nationale park is vernoemd naar de gelijknamige gletsjer Vatnajökull. De gletsjer is gigantisch en neemt maar liefst acht procent van de oppervlakte van IJsland in beslag. Het gebied heeft buiten al het ijs ook de nodige vulkanen, en een vulkanisch meer. De uitgestrektheid van het gebied maakt het een perfecte locatie om ‘het land voorbij de muur’ te filmen.

Het Mývatn meer

Verschillende scenes van Game of Thrones zijn gefilmd rond het Mývatn meer in het noorden van IJsland. Deze unieke locatie word gekenmerkt door uitgestrekte vlaktes met daarin vulkanische rotszuilen die ook wel Dimmuborgir (duistere kastelen) worden genoemd. Niet ver van het meer ligt een grote vulkaankrater genaamd Hverfjall, die beklommen kan worden.

Grjótagjá

Iets ten westen van het Mývatn meer en ten zuiden van de Hverfjall vulkaan, ligt een grot genaamd Grjótagjá. Het is in deze grot waar de scene is opgenomen waar “John Snow” de nacht doorbrengt met “Ygritte”. Wat Grjótagjá zo speciaal maakt is de onderaardse warme bron. Het water is door verschillende uitbarstingen tussen 1975 en 1984 in temperatuur gestegen en is momenteel nog te warm om in te baden. De temperatuur zakt met de tijd, als dit doorzet zal baden in de toekomst weer mogelijk zijn.

2. Kroatië

Kroatië staat model voor verschillende locaties in het fantasieverhaal. Het gebruik van gelige steensoorten in gebouwen, en de enigszins droge en warme uitstraling van de omgeving maakt het Balkanland tot een geschikte locatie voor de uitbeelding van de zonnigere oorden uit de serie.

Dubrovnik

Waarschijnlijk een van mooiste stedelijke omgevingen uit Game of Thrones is de oude havenstad Dubrovnik. Dit werelderfgoed wordt gekenmerkt door het volledig ommuurde oude centrum van de stad. Deze oude vesting vormt het perfecte decor voor verschillende steden uit het Game of Thrones verhaal, waaronder de veelbesproken stad “King’s Landing” en “Qarth”. Een oud fort net buiten de oude stad werd gebruikt voor beelden van de “Red Keep”, het paleis van de koning.

Trsteno Arboretum

Niet ver van Dubrovnik verwijderd ligt een van de oudste Arboreta (bomentuinen) van Europa. De tuin wordt in de serie neergezet als de paleistuin van de koning. Het uitzicht op de Adriatische zee vanaf de rotsachtige kusten zorgt voor mooie plaatjes.

3. Noord-Ierland

Een groot gedeelte van de prachtige natuur en de kastelen uit Game of Thrones wordt gefilmd in Noord-Ierland. Het eiland staat model voor verschillende locaties in het verhaal, zoals “The North”, “Winterfell”, “The Iron Islands” en “Vaes Dothrak”. Een omgeving van veel groen, rotsachtige kusten, en over het algemeen bewolkt weer, maken Noord-Ierland tot de perfecte keuze om te filmen.

Castle Ward

Dit kasteel werd gebruikt als voorbeeld voor de stad Winterfell. Dit Ierse landgoed dateert uit het jaar 1570 en ligt op 35 kilometer van Belfast. Op het landgoed staat een toren met een aantal muren die model staan voor het grote kasteel van de familie Stark.

Mourne Mountains

Niet ver van Castle Ward verwijderd liggen de Mourne Mountains. Dit gebergte is het hoogste van Noord Ierland en staat bekent om de prachtige natuur. Het grasachtige terrein werd in de Game of Thrones serie gebruikt om de graslanden van Vaes Dothrak te visualiseren.

Ballintoy Harbour

Op een van de noordelijkste puntjes van Ierland, bij het plaatsje Ballintoy, ligt een authentiek haventje in een rotsachtige omgeving. Dit is precies de atmosfeer die nodig is voor een perfecte interpretatie van de “Iron Islands”. In de pittoreske haven zijn voor seizoen twee verschillende opnames gemaakt.

4. Marokko

Om een duidelijk onderscheid te maken tussen de verschillende continenten uit het verhaal, gelegen aan weerzijde van wat in het verhaal wordt beschreven als de “Narrow Sea” (smalle zee), is voor steden uit het oostelijke continent gekozen voor locaties in Marokko. De authentieke Marokkaanse bouwstijl uit het verleden, in combinatie met het woestijnachtige landschap, maakt Marokko tot een aantrekkelijke filmlocatie voor de fictieve steden “Astapor” en “Yunkai”.

Essaouira

De Marokkaanse havenstad Essaouira staat model voor “Astapor”, een stad die in Game of Thrones gekenmerkt wordt door slavenhandel en het opleiden van soldaten. In de medina (oude stad) van Essaouira zijn tal van historische gebouwen en stadsmuren te vinden. Vanwege een Portugese invasie rond het jaar 1500 hebben veel oude bouwwerken Portugese invloeden. Dit geeft de stad een uniek karakter dat precies past in Game of Thrones.

Aït-Ben-Haddou

De oude vestingstad Aït-Ben-Haddou is één van de juweeltjes van Marokko. De oude stad is herkenbaar aan de leem bouw, een bouwwijze waarbij stro en leem wordt gebruikt om muren te construeren. Tevens is de stad duidelijk te herkennen aan de vele Kasba’s: extra hoge en verstevigde gebouwen die het centrum van de stad moeten verdedigen. De fortachtige uitstraling van de stad maakt Aït-Ben-Haddou een perfecte locatie om de stad Yunkai tot leven te wekken.

5. Malta

In Malta is vooral tijdens het eerste seizoen van Game of Thrones gefilmd. Het mediterrane eiland heeft veel mooie landschappen te bieden die geschikt zijn als filmlocatie. De bouwstijl van de steden, samen met de vele historische monumenten, zorgen voor een sfeer die goed past bij de uitstraling van “King’s Landing”. Verder zorgt het warme klimaat voor een droge zanderige omgeving die gebruikt is voor de woestijnachtige kust van “Essos”.

Fort Ricasoli

In Kalkara, vlakbij de Maltese hoofdstad Valetta, is gefilmd in het fort Ricasoli. Dit is een van de forten die aan weerszijde van de ingang naar de haven zijn gebouwd. In seizoen één van de serie werden gedeelten van het fort gebruikt als decor voor “The Red Keep” (het kasteel van de koning) in “King’s Landing”. Het fort is gebouwd aan het eind van de 17e eeuw en heeft met de tijd een heleboel meegemaakt, vooral in de Tweede Wereldoorlog heeft het fort erg geleden.

Mdina

Het kleine stadje Mdina is de oude hoofdstad van Malta (de stad was hoofdstad tot 1571). Waarschijnlijk is de stad, omdat het geen hoofdstad meer is, opvallend klein gebleven. De stad is volledig ommuurd en staat vol met gebouwen uit de middeleeuwen en de barok die nog in goede staat verkeren. In seizoen één van Game of Thrones komt de stad naar voren als “King’s Landing”.

Baai van Dwejra

Op het eiland Gozo ligt aan de meest westelijke zijde een baai genaamd Dwejra. Hier zijn de scenes opgenomen van het huwelijk tussen “Daenerys” en “Khal Drogo”, waaronder de scene op de nabijgelegen rots, die ook wel bekent staat als t-Tieqa (het blauwe raam). De rots heeft zijn naam te danken aan het grote gat in de rots, dat door de zee is weggeslagen.

Over trivago

Trivago is een metazoekmachine voor hotelprijzen, waar de prijzen van meer dan 700.000 hotels worden vergeleken op meer dan 150 boekingssites. Gecombineerd met 120 miljoen geïntegreerde hotel reviews en meer dan 14 miljoen foto’s is trivago een goede bron voor objectieve en onafhankelijke hotelinformatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content