De meest leefbare steden in de wereld: Brussel zakt één plaats

Vienna, Austria - October 1, 2015: tourists on Michaelerplatz square of Hofburg Palace. Michaelertrakt (wing of the Palace) was completed at end of 19th century when old palace theatre was demolished © Getty Images

De Belgische hoofdstad belandt dit jaar op de 28ste stek, één plaats lager dan vorig jaar. Wenen voert voor het tiende jaar op rij de ranking aan, op de voet gevolgd door Zürich. Op een gedeelde derde plaats prijken Auckland, München en Vancouver. Dat blijkt uit uit de 21ste editie van de Qualty of Living Cities Ranking die wordt opgesteld door het adviesbureau Mercer. Op het vlak van veiligheid heeft Brussel fors aan aantrekkingskracht verloren, zo blijkt voorts.

De top tien van de levenskwaliteitranking wordt vervolledigd door de Duitse steden Düsseldorf (6) en Frankfurt (6), het Deense Kopenhagen (8) en de Zwitserse steden Genève (9) en Bazel (10). Ook goed leven is het in Sydney en Amsterdam, die beide de elfde plaats delen. Brussel bezet dus de 28ste stek, vlak na Stuttgart en net voor het Australische Adelaide. Parijs en Londen moeten het stellen met een teleurstellende 39ste en 41ste plaats.

Helemaal onderaan, op nummer 231, bengelt Bagdad, al heeft de Iraakse stad volgens de onderzoekers heel wat vooruitgang geboekt op vlak van veiligheid en gezondheidszorg. Op de voorlaatste plaats staat Bangui, de hoofdstad van het Centraal-Afrikaanse Republiek, net achter Sanaa in Jemen.

Mercer stelt de leefbaarheidslijst (‘Quality of Living ranking’) van 231 steden elk jaar op voor bedrijven die expats willen uitsturen. De rangschikking geeft hen inzicht in de levenskwaliteit van de verschillende grootsteden wereldwijd en helpt hen bijvoorbeeld bij het bepalen van vergoedingen.

Persoonlijke vrijheid

Dit jaar heeft het adviesbureau ook een aparte ranking waarin de persoonlijke veiligheid van individuen in de steden onder de loep wordt genomen. Hiervoor wordt onder andere gekeken naar misdaadcijfers, ordehandhaving en persvrijheid. Persoonlijke vrijheid is volgens Mercer namelijk de hoeksteen van stabiliteit in elke stad, zonder dewelke bedrijven en talenten niet kunnen gedijen.

De veiligste stad ter wereld blijkt het kleine Luxemburg te zijn, gevolgd door maar liefst vier steden op een gezamenlijke tweede plaats: Helsinki, Bazel, Bern en Zürich. Bangui (230) en Damascus (231) staan onderaan.

Een twijfelachtige vermelding is er voor Brussel (47), dat de afgelopen vijftien jaar volgens de makers van de index samen met Athene (102) de sterkste achteruitgang van alle West-Europese landen heeft geboekt. Als verklaring voor die neergang schuiven de onderzoekers de recente terreuraanslagen in ons land naar voor.

Partner Content