Ruth Goossens

‘De magie van onbevangen reizen is vandaag helaas een beetje verdwenen’

Ruth Goossens Hoofdredactrice van Knack Weekend

Miljoenen bestemmingen, bucketlists en must sees zorgen voor keuzestress, nog voor je goed en wel op reis vertrokken bent, vindt Knack Weekend-hoofdredactrice Ruth Goossens.

Nog even en ik schakel de out of office-boodschap van mijn mailbox in. Het moment waarop ik even niet moet vergaderen of plannen, en mijn agenda blanco achterblijft op mijn bureau. Reizen is loslaten, voor een poosje althans. Het voelt fijn om te kunnen zeggen: “Sorry, ik ben er even tussenuit.” Me even helemaal kunnen onttrekken aan professionele en sociale verplichtingen hoort bij het vakantieplezier. De stekker eruit en batterijen opladen, mét behulp van zonne-energie.

Ik ben het type reiziger dat van afwisseling houdt. Die variatie hoeft niet in één enkele reis te zitten. Ik kan zowel genieten van een weekje dolce far niente onder de Italiaanse zon als van een trektocht in de bossen van Finland, alles hangt af van de goesting en de te besteden tijd. Altijd dezelfde reisformule zou me snel vervelen. Niet omdat ik koste wat het kost nieuwe plekken wil ontdekken, wel omdat verbeelding en avontuur voor mij onlosmakelijk verbonden zijn met vakantie.

In onze reportage ‘Van wanderlust geen last‘ vertellen mensen hoe fijn ze het vinden om elk jaar naar hetzelfde vertrouwde hotel of huisje te trekken. Op het eerste gezicht lijkt dat wat saai en conservatief, maar ik doe het soms ook. Om enkele dagen uit te rusten, te lezen en te surfen, heb ik sinds enkele jaren een vast adresje. Ik ben zeker dat alle ingrediënten voor een geslaagde korte verpozing daar aanwezig zijn: zon, stilte, exquis eten en goede golven. Langer dan een week hoeft zo’n uitstap niet te duren, dan zou de verveling weleens kunnen toeslaan. Maar het is ideaal om te recupereren van een paar intense werkmaanden. Stressvrij en weinig spectaculair, tenzij ik met mijn surfboard die ene gigantische golf zou bedwingen, maar dat is helaas nog niet gebeurd.

De magie van onbevangen reizen is vandaag helaas een beetje verdwenen

Wanneer ik meer tijd heb, verkies ik een avontuurlijker reis. Niets zo fijn als met een koffer vol onvergetelijke herinneringen terug naar huis keren. Je hebt er nog maanden en zelfs jaren plezier van. Zo denk ik nog vaak terug aan de eerste trip die ik als achttienjarige met mijn zus ondernam. Met de rugzak doorkruisten we op goed geluk Brazilië. Naïef en vol verwondering leerden we een prachtig land met gastvrije mensen kennen.

De magie van onbevangen reizen is vandaag helaas een beetje verdwenen. Al bij het plannen van je reis is er keuzestress. Alleen een site als Booking.com biedt al meer dan vijf miljoen bestemmingen aan met meer dan 156.880.000 accommodatiebeoordelingen. Al deze online recensies helpen je om het juiste bed voor de juiste prijs te vinden. Als je je er niet in verliest, tenminste. Eenmaal de bestemming is gekozen, volgt de bucketlist. Ook hier vind je op internet voor elke mogelijke plek lange lijsten met de hipste koffiebars, de verfijndste restaurants, de onvergetelijkste musea en must sees. Wie op eigen houtje een roadtrip organiseert, is na afloop gegarandeerd bekaf en… aan vakantie toe.

Wie niet uitkijkt, plant zijn reis zo vol dat hij voor dag en dauw de hort op moet en pas ’s avonds laat weer uitgeput op zijn hotelbed neerploft. Niet echt de ideale formule voor een deugddoende en ontspannende reis. De kunst van het vakantievieren zit ‘m net in het loslaten en het ongegeneerd genieten. En dat doe je het beste in een gezapig tempo. In mijn geval: een goed boek, nu en dan een uitstap, een boeiend gesprek, en voor het overige graag heerlijk eten en een koel glas witte (bio)wijn.

Knack Weekend gaat de komende weken met vakantie. Op 22 augustus zijn we weer helemaal terug met de Black mode-editie. Via Weekend.be, Instagram en Facebook houden we je deze zomer op de hoogte van het lifestylenieuws.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content