De leukste stops onderweg naar het zuiden, of noorden

Leucate © Getty
Katrien Huysentruyt Journalist

Het beste aan je vakantie is de weg ernaartoe. Want noord- of zuidwaarts cruisen met de wagen doe je liefst niet in één trek door. Afremmen voor een mooi museum, stuk natuur of fijn terras? Dit zijn de leukste stops onderweg.

Of je nu richting Scandinavië trekt, de Route du Soleil neemt, Zuidoost-Europa wil verkennen of de Alpen oversteekt: regelmatig pauzeren is belangrijk. Neem deze zomer deze goede raad eens ter harte en profiteer van elke file, honger of dip om onderweg stops in te lassen. Deze plekken voor een pitstop of langere pauze liggen op of vlakbij 4 populaire routes door Europa.

De leukste stops onderweg naar het noorden

Ben je een van de roadtrippers die deze zomer voor Scandinavië heeft gekozen? Dan zit je zeker niet verlegen om leuke plekken onderweg. De weg naar het hoge noorden leidt je immers langs de tofste steden. 

stops onderweg
© Getty

Op de 18 uur vanuit Brussel rijd je door onder meer Düsseldorf, Hamburg en (richting Zweden) Kopenhagen. Het zou dus zonde zijn om de heen- en terugweg niet even te onderbreken voor een citytripje. En er is onderweg ook ruim keuze aan snellere stops.

·      Mag het wat meer zijn dan een wak broodje en wat stretchoefeningen op de snelwegparking? In Duitsland kruis je de steden Münster en Lübeck, beide met een charmante stadskern. Geschikt om even flink de benen te strekken, iets te eten of een overnachting te boeken.

·      Kies je voor de snelle weg naar het noorden, dan neem je na Hamburg de veerboot tussen Puttgarden en Rødby. Op zich al een verfrissende pauze, met zicht op zee.

·      Verder richting Zweden? Eens van de boot willen Kurt Wallander-fans vast een stop maken in Ystad, de thuisbasis het Mankell-personage.

·      Reis je liever over brug en land, voeg dan in Denemarken het schilderachtige Svendborg of Faaborg aan je route toe. Of stop even in Odense, hometown van Hans Christian Andersen.

·      Rijd je recht van de boot naar de Deense hoofdstad, dan is Roskilde nog een leuke halte. Zeker als je met kleine Vikings op pad bent, dan is het Vikingschipmuseum er een must. 

·      Of maak een kleine omweg via het eiland Borre om Stevns en Mons Klint te bewonderen. De kliffen horen bij de hoogste punten Denemarken. 

·      Hou je meer van Shakespeare, of wil je na Kopenhagen richting Zweden? Dan kun je in het noorden van Denemarken naar Hamlets Elsinore, oftewel het kasteel Kronborg.

·      Stop op weg naar Kronborg in Charlottenlund. Achter kunstmuseum Ordrupgaard mag je er door de privéwoning van bekend Deens architect en meubeldesigner Finn Juhl wandelen. Richting Kronborg passeer je bovendien ook nog het befaamde museum Louisiana.

·      Trek je daarentegen door het Zuiden van Denemarken, verleng dan je titel als ouder van het jaar met een stop in Legoland.

De leukste stops onderweg naar het zuiden
Aanraders op weg naar Kroatië

Kroatië is al even in opmars als populaire reisbestemming, ook als autovakantie. Opnieuw kruis je heel wat mooie steden alvorens je Oostenrijk en Slovenië kan oversteken. 

Op de 14 uur vanuit Brussel rijd je door onder meer Keulen en Frankfurt of (na het tanken in Luxemburg) Stuttgart en München. Stuk voor stuk plekken om langer uit te rusten als je het rijden even helemaal niet meer ziet zitten. Maar zijn ook leuke stops om even kort uit te blazen onderweg.

·      Eindbestemming Istrië? Stop dan het iconische Salzburg in je GPS en vink er alle locaties van The Sound of Music af.

·      Andere optie: ga in Ljubljana de gebouwen van de Sloveense architect Jože Plečnik bewonderen tijdens je lunchbreak.

·      Wil je naar Dubrovnik of Split, dan is de route via Zuid-Italië een interessant alternatief. In dat geval neem je de overzetboot vanuit Puglia. Zo’n boottochtje is altijd fun.

·      Op de grens met Oostenrijk ligt Passau, gekend om de kastelen en het mooie historisch centrum. De drie rivieren maken de binnenstad best wel idyllisch.

·      In Oostenrijk is Villach een pittoreske stop om toe te voegen aan je Insta-feed of om op adem te komen in de natuur.

·      Het stadje Bled in Slovenië is gekend om het fotogenieke meer met mini-eiland. 

·      Om de drukke grensovergang in Koper te skippen, rij je via Postojna. Win-win, want daar ligt ook het langste grottenstelsel van Slovenië, dat bij de grootste ter wereld hoort. 

·      Nog vlakbij bezoek je het middeleeuwse kasteel van Predjama. Via Postojna rijd je vervolgens vlotjes de grenspost in Rupa voorbij.

stops onderweg
© Getty
Leuke tussenstops op de route naar Italië

Italië is een van de klassiekers voor een zonnige vakantie. Of je nu voor Toscane of de Adriatische kust kiest: iedereen moet door Zwitserland. Maar natuurlijk neem je al pauze nog voor je de Alpen in het vizier krijgt.

Voor steden als Straatsburg, Bazel of Genève plan je graag een langere stop in. Maar de luttele 10 uur tussen Brussel en Milaan (Gotthardtunnel uiteraard niet meegerekend) rijd je grotendeels op de Frans-Duitse grens door de Elzas. En ook in Zwitserland kan het heerlijk uitrekken zijn.

·      Na zo’n 5,5 uur op de baan, rijd je het Zwarte Woud in. Velen hebben dan hun bestemming bereikt. Voor de colonne richting Zwitserland en Italië is dit een fijne regio om op te laden.

·      De afslag Freiburg is niet alleen populair bij campers en kampeerders. Flaneer langs de oevers van de Dreisam of stel je stappenteller gerust op de Schauinsland, een van de mooiste bergen in het Zwarte Woud, met geweldige vergezichten.

·      Met Seepark Freiburg heeft de stad ook nog eens een heerlijk groen recreatiegebied van 35 hectare te bieden, inclusief kunstmeer van maar liefst 10 ha. 

·      Op het kruispunt van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland ligt dan weer Dreiländergarten, een park met speeltuin, picknickplek en gras om in te zonnen, en dat in drie landen tegelijk. 

·      Ontsnap uit de urenlange file bij de Gotthardtunnel met een wandeling bij het Uri-meer. Mooie natuur, terrasje, dutje bij het meer: je voelt de vakantie al.

·      Een uurtje voor de tunnel lonkt een van de mooiste steden van Zwitserland. Luzern ligt aan de rivier de Reuss en het Vierwoudstedenmeer, dat de vorm heeft van een fjord. Bewonder de middeleeuwse binnenstad en bestijg de berg Pilatus via de kabelbaan.

·      Een populaire (camper)stop voor de Italiaanse grens is Lugano. Daar ligt ook het uitgestrekte Parco Ciani. Deze groene oase biedt mogelijkheid tot een duik in, terrasje naast of wandeling bij Lago di Lugano. 

·      De Gotthardtunnel skippen en de Grand Saint-Bernardtunnel nemen is een andre optie. Zo kom je uit in de buurt van Turijn. Ideaal voor een stop als je nog ver de laars in moet.

·      Volg je de route langs de Rhône, dan zit je voor je het weet in Genève. De stad combineert bergen en een meer met een internationale sfeer. 

·      Of je laat Zwitserland links liggen en rijdt via Lyon. Check dan hieronder onze tips voor de route naar Zuid-Frankrijk.

De beste stops onderweg naar Zuid-Frankrijk

De A6 / A7 – a.k.a. de grootmoeder van de routes naar het zuiden – is een pittige tante en komt met aanschuifgarantie. Gelukkig kun je hier en daar andere wegen inslaan om aan de embouteillage te ontkomen. Of toch om even uit te stappen.

Route du Soleil

Traditioneel gaan alle wegen naar Zuid-Frankrijk via Parijs. Dat is al een stevige vier uur rijden, maar: Parijs is altijd een goed idee

·      Liever niet de Périphérique op? Stop dan een vijftigtal kilometer voor Parijs bij Châteaux de Chantilly, de setting van de James Bond ‘A View to a Kill’.

·      Net voorbij Parijs is Château de Fontainebleau (Unesco-site) een leuke afwisseling, of de omringende 130 hectare parc et jardins.

·      Rijd je via Namen of Charleroi, dan kun je in Reims een flesje kraken op de vakantie. In het Parc naturel régional de la Montagne de Reims is het bovendien fijn wandelen en fietsen tussen de wijngaarden. 

·      Neem je de route over Orléans, dan zijn er natuurlijk de wijndomeinen en kastelen bij de Loire. Maak een kleine omweg voor bijvoorbeeld het kasteel in Amboise, waar Leonardo da Vinci verbleef en begraven ligt.  Of neem in het spoor van Jeanne d’Arc de afslag voor Orléans. 

·      Voor een snellere pitstop – denk: picknick met zicht op het meer – is Lac de Virlay in St Amand Montrond heel fijn.  Of ga watervallen spotten bij Cascade des Quayres in Vic-le-Comte.

stops onderweg
© Getty
Niet langs Parijs?

Vermijd je Parijs dan is er de route via Lyon. Helaas nog z’n knelpunt op weg naar het zuiden. Er zit dus niets anders op dan uit te stappen. 

·      Lyons oude centrum, in de bocht van de Saône, is met z’n middeleeuwse en renaissancistische bouwkunst postkaartmateriaal.

·      Parc de la Tête d’Or is bovendien het grootste stadspark van Frankrijk; 117 bewandelbare hectare aan de oevers van de Rhône.

·      Merk je vooraf dat het verkeer echt vastzit, dan kun je net voor Lyon wijnstad Mâcon bezoeken.

·      Liefhebbers van vergane glorie (of haters van de péage) kunnen de oude Route du Soleil nemen. De N7 is een nostalgische trip langs vervallen tankstations, hotels en oude uithangborden. 

·      In Piolenc kun je zelfs het Musée Mémoire de la Nationale 7 bezoeken. De N7 loopt van (jawel) Parijs tot aan het vliegveld van Avignon. Vroeger liep de weg nog door tot aan de grens met Italië.

·      Terug naar de snelweg. Vlakbij de A31, ter hoogte van Nancy, kun je je reisgezelschap uitlaten in het Bos van Haye. Het natuurgebied is ideaal voor een wandeling, picknick en stoom aflaten in de speeltuin.

·      Of vink onderweg wat Unesco-erfgoed af in Nancy – Place Stanislas, Place de la Carrière, Place d’Alliance: check!

·      Tussen Nancy en Dijon in de Haute-Marne ligt Tufière de Rolampot. De oude groeve is nu een prachtig natuurgebied annex wandel- en picknickspot.

·      Op 7 uur van Brussel kun je in Orange uitblazen bij een onvervalste Romeinse triomfboog en amfitheater. 

·      Voor het Venetië van de Provence rijd je bij Avignon kort de snelweg af naar L’Isle-sur-la-Sorgue. Het stadje werd in de 12de eeuw gebouwd op palen in het moeras en lijkt daardoor op het water te drijven.

·      Avignon heeft alles voor een korte en langere break. Stimuleer je bloesomloop met een toertje door de eeuwenoude straten of gun je ogen afwisseling voor het navigeren met een bezoekje aan Palais des Papes en Pont D’Avignon. 

·      Van hieruit is het nog tweeënhalf uur tot de Côte d’Azur. Tenzij je nog even een omweg maakt en in Marseille blijft hangen, natuurlijk.

Tussenstops richting Spanje

Is je bestemming Spanje, dan neem je in Avignon ‘La Catalane’ (ofwel: de A9) richting costa’s… 

·      Als je nog niet gepauzeerd had, is Montpellier niet te missen. Echte Zuid-Franse flair maar wakker genoeg om je uit je middagdip te halen.

·      Wie niet kan wachten om z’n handdoek te spreiden, vindt zee en zand bij La Franqui . De oudste badplaats aan de kust van de Languedoc zou Charles Trenets ‘La Mer’ ingefluisterd hebben. Ze ligt handig dichtbij de A9, in Leucate – waar Gauguin en avonturier Henry de Monfreid samen opgroeiden. 

·      Wil je daarentegen alvast in Spaanse sferen komen met wat tapas, stop dan in Perpignan. De van oorsprong Catalaanse stad ligt op nog een halfuurtje van de grensovergang in Le Perthus. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content