De leukste festivals in Spanje

De leukste festivals in Spanje
© Reuters

Spanjaarden weten hoe ze feest moeten vieren. Van ingetogen processies tot uitbundige voedselgevechten: The Local geeft een overzicht van de 12 leukste evenementen in Spanje.

Carnaval op 9 februari © Reuters

In Spanje wordt Carnaval op verschillende manieren gevierd. Op de Canarische eilanden en in de Andalusische stad Cadiz lijkt het op het kleurrijke en tropische festijn in Rio de Janeiro, maar Laza in Galicië kent bijvoorbeeld de bijzondere carnavalstraditie waarbij griezelige figuren door de straten wandelen om belasting te heffen.

Las Fallas van 15 tot 19 maart in Valencia © Reuters

De inwoners van Valencia maken enorme, vaak satirische beelden van papier-mâché die ze op wagens door de straten rijden. Aan het einde van het feest worden de beelden in een enorm vreugdevuur verbrand.

Semana Santa van 20 tot 27 maart © Reuters

De week vóór Pasen is één van de grootste feesten in Spanje. In allerlei steden en dorpen wordt het lijden van Christus nagespeeld en zijn er processies. In Andalusië zijn de vieringen kleurrijk, in steden als Zamora is het feest authentieker en stiller.

Feria de Abril van 12 tot 17 april in Sevilla © Reuters

Sevillianen trekken hun mooiste traditionele kleren aan en gaan samen in casetas (kleine tentjes) dansen, eten en drinken.

Moros y Christianos in de regio Alicante in de zomer © Epa

In verschillende steden in de region Alicante wordt tijdens de zomermaanden de strijd die tijdens de Middeleeuwen plaatsvond tussen de Moren en Christenen die Spanje wilden heroveren, nagespeeld.

Patios de Cordoba van 2 tot 5 mei in Cordoba in Andalusië © Reuters

De inwoners van Cordoba maken de binnenplaatsen en patio's van hun huizen zo mooi mogelijk en hopen daarmee de prijs voor de mooiste binnenplaats te veroveren. De traditie bestaat al sinds 1921.

Romeiro de El Rocio op 15 en 16 mei in Almonte © Reuters

Deze pelgrimstocht trekt jaarlijks zo'n miljoen bezoekers naar het kleine stadje Almonte dat de rest van het jaar min of meer verlaten is. In groepjes trekken pelgrims te voet, in een koets of op een paard naar de witte kerk in het dorpje. Op Pinksterdag wordt het beeld van Maria dat in de kerk staat tijdens een feestelijke processie door de straten gedragen.

La Batalla del Vino in Haro, La Rioja op 29 juni © Reuters

Ter ere van de dag van de Heilige San Pedro hullen de inwoners zich in witte kleding met een rode zakdoek om de nek en gieten wijn over elkaar heen.

Gay Pride van 19 juni tot 2 juli in Madrid © Reuters

Dit is één van de grootste 'gay pride' evenementen in Europa. Er is onder andere een Mr. Gay Pride wedstrijd, concerten en optredens in de openlucht en het hoogtepunt: een grote parade door de straten van Madrid op 2 juli.

San Fermin in Pamplona van 6 tot 14 juli in Pamplona © Reuters

San Fermin kennen we allemaal van het rennen met stieren, de zogenaamde encierros. Maar er is meer zoals theater en muziek in de openlucht, vuurwerk, een parade met reuzen (Gigantes y cabezudos) en culinaire lekkernijen. De feestvierders dragen witte kleding met rode sjaals.

Festival Internacional de Benicassim in Valencia van 14 tot 17 juli © Epa

Dit muziekfestival op het strand van Benicassim wordt wel Glastonbury in the Sun genoemd.

Tomatina op 31 augustus in Buñol © Reuters

In dit stadje op 40 kilometer van Valencia vindt ieder jaar een enorm voedselgevecht plaats. Tijdens La Tomatina bekogelen tienduizenden deelnemers elkaar met tomaten waardoor de straten bedekt worden met een dikke laag tomatenpuree.