
De koning is dood, lang leve de koning: de Thaise ceremonies in beeld
Thailand heeft een nieuwe koning en de wereld zal het geweten hebben. Bekijk in deze foto’s welke ceremonies en optochten er nodig waren om van Maha Vajiralongkorn een levende god te maken.
De avond voor de kroning. Het portret van koning Maha Vajiralongkorn houdt de stamgasten van een café in de gaten.
Maha Vajiralongkorn komt aan op zijn kroningsplechtigheid.
Voor hij gekroond kan worden en zijn goddelijke status aangemeten krijgt, moet de toekomstige koning een reinigingsceremonie ondergaan.
Na verschillende boeddistische en brahmaanse rituelen, kon er overgegaan worden naar de kern van het gebeuren: Vajiralongkorn mag de koninklijke kroon dragen.
Dat is geen benijdenswaardige opdracht: het gouden ding weegt maar liefst zeven kilogram, een gewicht dat de zware last van het koningschap representeert.
Drie dagen voor de kroning kondigde de monarch aan opnieuw getrouwd te zijn, na drie eerdere scheidingen. Koningin Suthida was dus ook aanwezig op de kroning in Bangkok.
Officials volgen de kroning buiten het paleis.
Het mooie koninklijke paleis staat te blinken op de achtergrond.
Koninklijke bewakers vuren enkele schoten af tijdens de ceremonie.
Een toeschouwer gaat er even bij zitten. De kleur van haar polo is niet toevallig geel: de kleur representeert niet alleen maandag, de dag waarop de koning geboren werd, maar is ook de kleur van de zon, symbool voor de koning in de kosmos.
Enkele burgers volgen de plechtigheid op een groot scherm.
Op zondag, een dag na de kroning, staat er een parade op de agenda. Met duizenden zakken de Thai af naar de hoofdstad. Daar moet wie het gebeuren van dichtbij wil volgen, urenlang aanschuiven voor de veiligheidscontrole.
Een jonge fan.
Een vrouw wacht vol spanning naast een portret van haar koning tot de processie begint.
De straten worden overspoeld door paraplu’s: niet om bescherming te bieden tegen de regen, wel om wat schaduw te creëren onder de Bangkokse zon.
Koninklijke bewakers tijdens de ceremonie.
De koning wordt buitengedragen.
Van Thaise koningen wordt gedacht dat ze reïncarnaties zijn van Vishnu, een hindoegod. Veel Thai zien in hun koning dan ook een levende god op aarde. Zijn verschijning wekt heel wat emoties los.
Deze optocht werd twee jaar lang minutieus voorbereid. Alleen al in het opblinken van de draagstoel waar Vajiralongkorn in zit, kroop heel wat tijd.
Kosten noch moeite werden gespaard voor de kroning en bijhorende festiviteiten.
De nieuwe koning van Thailand heet voluit Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun, maar wie moeite heeft met zijn uitspraak van het Thais, mag het ook houden op simpelweg Rama (‘koning’) X.
De optocht brengt heel wat volk op de been. De koning groet zijn onderdanen op een parcours van zeven kilometer lang doorheen de oude binnenstad van Bangkok.
Vajiralongkorn is de zoon van Bhumibol de Grote, een erg geliefde koning in zijn land en bij leven de langs regerende monarch ter wereld: hij zat maar liefst zeventig jaar op de troon.
Een zee van paraplu’s beschermt toeschouwers tegen de stekende zon.
Tijdens de parade, die bestaat uit meer dan 1.300 soldaten, politieagenten en overheidsfunctionarissen, stopt de koning bij de grote boeddhistische tempels om hulde te brengen aan boeddhabeelden.
Jong en oud: de koning is in Thailand van iedereen.
Laat je echter niet in de luren leggen door de mensenzee op deze foto’s: de nieuwe koning van Thailand vertrekt met een enorme populariteitsachterstand ten opzichte van zijn vader. Zijn carrière in het leger en nogal stormachtige persoonlijke leven zorgden voor een kloof tussen de nieuwe koning en zijn onderdanen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier