Mannelijke edelherten die op zoek zijn naar een vrouwtje om te paren, maken een uniek geluid om hun verlangen kenbaar te maken. Dit geluid, dat burlen heet, zit volgens deskundigen "ergens tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een stier" in.

De Hoge Veluwe zoekt degene die het zeer harde hertengeluid het beste kan imiteren. In Duitsland is zo'n kampioenschap al jaren een

traditie onder jagers. Volgens het park zijn er ook in Nederlandse "talloze natuurliefhebbers en jagers" die proberen de roep na te bootsen om zo een edelhert naar zich toe te lokken.

Deelnemers mogen hun kunsten maximaal 2 minuten vertonen. Het kampioenschap burlen luidt het bronstseizoen in. Tijdens de bronst zijn de herten vooral in de schemering veel vaker te zien dan

gewoonlijk.

De Hoge Veluwe organiseert in september elke dag bronstexcursies, die meestal lang van tevoren zijn volgeboekt. (Belga/MS)

Mannelijke edelherten die op zoek zijn naar een vrouwtje om te paren, maken een uniek geluid om hun verlangen kenbaar te maken. Dit geluid, dat burlen heet, zit volgens deskundigen "ergens tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een stier" in.De Hoge Veluwe zoekt degene die het zeer harde hertengeluid het beste kan imiteren. In Duitsland is zo'n kampioenschap al jaren een traditie onder jagers. Volgens het park zijn er ook in Nederlandse "talloze natuurliefhebbers en jagers" die proberen de roep na te bootsen om zo een edelhert naar zich toe te lokken. Deelnemers mogen hun kunsten maximaal 2 minuten vertonen. Het kampioenschap burlen luidt het bronstseizoen in. Tijdens de bronst zijn de herten vooral in de schemering veel vaker te zien dan gewoonlijk. De Hoge Veluwe organiseert in september elke dag bronstexcursies, die meestal lang van tevoren zijn volgeboekt. (Belga/MS)