De historische straatjes in Edinburgh worden kunstwerken

© Jeff Reuben, Wikicommons

Twaalf middeleeuwse steegjes en straatjes in de Royal Mile in Edinburgh krijgen een nieuw leven door lichteffecten en kunstinstallaties.

De Royal Mile is een netwerk van straatjes in het historische centrum van de stad. Terwijl de hoofdstraat vaak zwart ziet van de toeristen krijgen de kleine straatjes lang niet de aandacht die ze zouden moeten krijgen. Het Twelve Closes Project moet daar verandering in gaan brengen. Het bestuur van Edinburgh trekt er 720.000 pond voor uit. Dat schrijft The Scotsman.

Donkere, onaantrekkelijke straatjes worden schoon gemaakt, opgeknapt en veranderd in aantrekkelijke plaatsen waar vergeten karakters, verlichte filosofen en culturele en historische gebeurtenissen in de schijnwerpers worden geplaatst.

In Riddle’s Close woonde vanaf 1751 bijvoorbeeld de wereldberoemde filosoof David Hume, in Stevenlaw’s Close maakte Susanna MacIver in de 18e eeuw voor het eerst het nationale Schotse gerecht haggis, Ian Rankin vond in de Fleshmarket Close inspiratie voor zijn Inspector Rebus boeken en in Old Playhouse Close ligt het oudste publieke theater in de stad.

Hoe de kunstwerken en lichtinstallaties er precies uit gaan zien, staat nog niet vast. De inwoners van de Royal Mile mogen helpen bij de ontwerpen. Het eerste kunstwerk zal in de zomer onthuld worden. In 2019 zullen ze alle twaalf klaar zijn.

John Thompson, secretaris van de Old Town Community Council hoopt dat dan de levendige middeleeuwse sfeer weer terug zal keren: “The closes were once busy thoroughfares, buzzing with all the life of the city, and it would be wonderful to see some of that atmosphere return.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content