De Fallas in Valencia uitgeroepen tot werelderfgoed

© GF

De Fallas in Valencia is toegevoegd aan de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco. Volgens Unesco is de Fallas een unieke traditien, een festival dat duizenden Valencianen nauw aan het hart ligt en een bron is van collectieve creativiteit die de Valenciaanse traditie laat doorleven.

De esthetische waarde van het feest en de eeuwenoude rituelen die overgaan van generatie op generatie, hebben ervoor gezorgd dat de Fallas werelderfgoed worden, net als twee andere vaste waarden van Valencia die reeds werden erkend door Unesco, namelijk de Zijdebeurs (in 1996) en het Watertribunaal (in 2009).

Ieder jaar in maart verandert de Fallas de stad Valencia voor een paar dagen in een museum met vergankelijke kunst, om de komst van de lente te vieren. Gedurende enkele dagen bundelen satire, ironie en humor de krachten om het volk aan het lachen te brengen.

De Fallas in Valencia uitgeroepen tot werelderfgoed
© GF

Poppen nemen straten en pleinen in om hilarische verhalen te vertellen over toestanden uit de economie, de samenleving of de wereldpolitiek. Ze hebben buitenmaatse afmetingen, dragen belachelijke kleren of verkeren in een onwaarschijnlijke situatie. Het zijn een soort cartoons, maar dan onder de vorm van’fallas’, kleurrijke figuren van meer dan 20 meter hoog en 60 meter doorsnede.

In de vijf dagen dat het festival duurt, staanmeer dan 400 fallasopgesteld, worden19 officiële ‘mascletaes’ (vuurwerk) afgeschoten en nog zovele andere door de fallas verenigingen. Je ziet meer dan 100.000 falleros defileren om bloemen te brengen naar de Maagd van de Hulpelozen, je hoort muziek van meer dan 400 bands op meer dan 200 straatfeesten, tonnen buskruit gaan op in vuurwerk en meer dan 400 fallas monumenten worden tot as verschoten, nadat iedereen goed heeft gelachen met hun kritiek op het sociale, politieke en economische landschap.

De Fallas in Valencia uitgeroepen tot werelderfgoed
© GF

Het begin van de lente

Het feest vindt al twee eeuwen lang ieder jaar plaats. De komst van de lente betekende voor de timmerlieden het einde van het werk tijdens donkere dagen. In de straten van de stadsgilden, aan de vooravond van de lente en het feest van de patroonheilige Sint-Jozef, nam men afscheid van het nachtwerk en verbrandde men voor de deur van de werkplaats de rustieke parot (een soort mast waar de lantaarn aanhing om de donkere straten te verlichten).

De Fallas in Valencia uitgeroepen tot werelderfgoed
© GF

Om het vuur te voeden gebruikten ze hun oude schaafsels en andere houtresten samen met oude spullen, aangeleverd door de buurt. Later werd de parot verder uitgedost met oude vodden en een hoed waarmee de mast een menselijk gedaante kreeg.

De eerstkomende Fallas van Valencia vinden plaatsvan 15 tot 19 maart 2017

.

De Fallas in Valencia uitgeroepen tot werelderfgoed
© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content