De comeback van het motel: De iconische slaapplaats langs Amerikaanse snelwegen herleeft

© .
Veerle Helsen

Ook al zijn motels een typisch Amerikaans fenomeen, we kunnen ze ons zo voor de geest halen. Na de hoogdagen in de jaren vijftig en zestig raakten veel motels in verval, maar vandaag geeft een nieuwe generatie ‘moteliers’ de sexy slaapplaatsen een tweede leven.

Motels hebben iets cools. Komt het door de neonsignalisatie langs de weg? Is het omdat Thelma en Louise er sliepen? Of omdat je door de gordijnen recht op het zwembad kijkt? Motels zitten verankerd in de Amerikaanse cultuur: ze zitten in eindeloos veel films, er zijn boeken over geschreven ( No Vacancy: The Rise, Demise, and Reprise of America’s Motels) en documentaires over gemaakt ( Voyeur, een Netflix-docu over een moteleigenaar die zijn gasten bespiedt).

Anvil
Anvil© .

Het woord is een samentrekking van motor en hotel. Motels worden gelinkt aan optimisme, aan democratisch reizen, kortom aan de American dream. Dat hebben ze te danken aan Koning Auto en het plots-is-alles-mogelijkgevoel. Met de komst van snelwegen in Amerika groeide de behoefte aan accommodaties langs de weg en motels werden vooral in de jaren vijftig en zestig populair. De architectuur volgt meestal de rondingen van een U of een L, al dan niet gecentreerd rond een zwembad. Ook in Canada en Australië doken motels op.

Eind vorige eeuw raakten de motels in verval. Ze waren toe aan renovatie en het werden goedkope plekken met ouderwetse kamers, waar drugsdealers of prostituees zich schuilhielden. In 2007 zette de National Trust for Historic Preservation in de VS alle motels langs Route 66 op de lijst van America’s most endangered places. Maar sinds enkele jaren zijn de sexy slaapplaatsen aan een comeback toe, met dank aan de heropleving van mid-century design en een hippe golf van nostalgie. Bovendien zijn de meeste motels een ‘belevenis’ en dat is net wat de hotelsector nodig heeft om te concurreren met Airbnb.

Misschien wel het bekendste comebackmotel is het Ace Hotel Palm Springs in Californië, zo hip dat het zowat álle media en nieuwswebsites van de wereld haalde. Het ging open in 2009 en sindsdien regent het renovaties en heropeningen. De trend heeft sinds vorig jaar een naam: motel revivalism. Na research voor dit artikel telde onze longlist meer dan zestig motels met vernieuwde look. We lichten er vijf uit.


THE JUNE MOTEL

LOCATIE: Dit charmante hotel vind je in Picton, een klein dorp in het zuidoosten van Canada. Lake Ontario ligt hier enkele minuten vandaan, maar de regio staat vooral bekend als één grote wijngaard. Het motel ligt op een zijweg van Highway 401. Langs die snelweg openden in de jaren zestig de eerste echte motels van Canada.

The June Motel
The June Motel© .

MOTEL: The June Motel dateert ook van die tijd en was vroeger bekend onder de naam The Sportsman Hotel. De authentieke mid-century motor lodge kreeg een make-over van de nieuwe eigenaars, April Brown en Sarah Sklash. De twee vriendinnen noemen zichzelf ‘moteliers’ en zien er even poppy uit als de kleuren van hun motel. De inrichting en stijl van The June Motel zijn letterlijk rooskleurig: neonletters, funky behangpapier, roze verf en een zelfgemaakte rosé op het menu.

Een tweepersoonskamer vanaf 180 euro, thejunemotel.com


PIONEER MOTEL

LOCATIE: In Pioneertown natuurlijk! Een dorpje in het westen van de Verenigde Staten, aan een afrit van Highway 62, vlak bij het beroemde Joshua Tree National Park. De huizen zien eruit alsof ze zijn recht uit een westernfilm komen en dat is ook zo: het dorp werd in 1946 volledig door Hollywood gefinancierd en gebouwd als filmlocatie. De weg die van hier naar de nabije Yucca Valley slingert, staat bekend als een ‘California Scenic Drive’.

Pioneertown Motel
Pioneertown Motel

MOTEL: Het Pioneertown Motel kun je bijgevolg omschrijven in één woord: filmisch. In echte moteltraditie hebben de meeste kamers parking voor de deur. Het gebouw staat er al sinds de jaren veertig en vroeger sliepen hier vaak acteurs tijdens de opnames. Het werd enkele jaren geleden gekocht en gerenoveerd door de broers Matt en Mike French. Zij zagen sinds een artikel in The New York Times hun omzet zowat verdubbelen. De krant noemde Pioneertown ’the new Old West’. Met donkere houten meubelen, grote cactusfoto’s, elegante stalen lampen en poncho’s in de kleerkast creëerden ze een coole woestijnsfeer.

Een tweepersoonskamer vanaf 160 euro, pioneertown-motel.com


ANVIL

LOCATIE: Jackson, Wyoming. Jackson ligt op de drempel van het Yellowstone National Park, dus dé bezienswaardigheid in de buurt moet je niet ver gaan zoeken. In de winter rijdt een bus rechtstreeks naar het skigebied Jackson Hole Mountain Resort. Naargelang het seizoen kun je hier ook ijsschaatsen, langlaufen, suppen, kajakken, mountainbiken, vliegvissen of een wildlife safari boeken en elanden spotten. Kortom, Jackson is vooral een bestemming voor outdooravontuur.

De comeback van het motel: De iconische slaapplaats langs Amerikaanse snelwegen herleeft
© .

MOTEL: De incheckbalie is ook een koffiebar en dan weet je meteen: hipster alert. Tijdens happy hour krijg je hier bij de open haard gratis spiked hot cocoa. Voor niet-hipsters: dat is gewoon warme chocomelk met een scheutje alcohol. Anvil is een jarenvijftigmotel dat volledig vernieuwd werd door de nieuwe eigenaar, Erik Warner, die hier in de jaren negentig als student de check-in deed. Bijna twintig jaar en een hotelbedrijf later keerde hij terug om The Anvil Motel te kopen.

De comeback van het motel: De iconische slaapplaats langs Amerikaanse snelwegen herleeft
© .

De muren van het nieuwe Anvil zijn bekleed met houten latjes, op de vloer ligt een blinkend mozaïekparket en de gouden badkamerkranen doen denken aan de vorige eeuw. Noem het frisse nostalgie. Anvil is cooler dan cool en dat is geen toeval, want het werd ingericht door Studio Tack uit Brooklyn in New York, bekend van onder meer het hippe Casa Bonay in Barcelona. Het designbureau is gespecialiseerd in make-overs van vervallen motels en heeft er intussen al bijna tien gerenoveerd.

Een tweepersoonskamer vanaf 75 euro, anvilhotel.com


SOUND VIEW GREENPORT

LOCATIE: Een strandmotel op Long Island, de zeearm die vanaf New York bijna 200 kilometer in de Atlantische Oceaan loopt. Op het einde splitst Long Island zich in tweeën. Greenport ligt op de ‘North Fork’. In tegenstelling tot de bekende zuidelijke arm – waar je onder meer the Hamptons vindt – is deze regio minder hip & chic en meer zilt & rustiek. Op het programma: ferry’s, wijn drinken, strandwandelingen en vuurtorens.

Sound View Greenport
Sound View Greenport

MOTEL: Een authentiek jarenvijftigmotel. De architectuur bleef bewaard en het interieur werd opgeknapt in een moderne seaside-stijl. Het hotel voelt aan als één groot strandhuis: ‘A room with a view’ geldt hier voor 100%, want álle kamers hebben zicht op zee en een terras dat op het strand uitgeeft. Eigenaar van dit hotel is Eagle Point Hotel Partners, het bedrijf van Erik Warner, de student die ooit de check-in van The Anvil Motel bemande en er nu de eigenaar is. Warner is het bewijs dat motels renoveren big business is geworden.

Een tweepersoonskamer vanaf 140 euro, Soundviewgreenport.com


HALCYON HOUSE

LOCATIE: Op Cabarita Beach, aan de oostkust van Australië, 120 kilometer ten zuiden van Brisbane, staat ‘boetiekmotel’ Halcyon House. Langs de duinen achter het strand loopt een fietspad dat je met gratis fietsen van het hotel kunt gaan verkennen. De beroemde Byron Bay ligt hier een halfuur rijden (met de auto) vandaan, maar Cabarita Beach is bijna even mooi en minder bekend. Het hotel-restaurant bereidt op aanvraag strandpicknicks, inclusief blauwe parasol, dekens, kussens en loungestoelen.

Halcyon House
Halcyon House

MOTEL: Elisha Bickle kocht het voormalige Hideaway Motel samen met haar zus Siobhan, en de twee schakelden voor de renovatie een compleet vrouwenteam in: architecte Virginia Kerridge en interieurontwerpster Anna Spiro. De structuur van het strandmotel uit de jaren zestig werd grotendeels bewaard, en het is vooral het sprankelende interieur dat met de aandacht gaat lopen. De bloemenprints op de kussens, de gestreepte tapijten, tot zelfs de boeken in de boekenkast: ze hebben allemaal een vleugje blauw. Zowat alle muren zijn hier behangen met echt textiel en dan weet je dat het shabby verleden intussen lang voorbij is. Halcyon House is pure poolside glamour met zicht op zee. In de keuken van restaurant Paper Daisy zwaait chef-kok Ben Devlin de plak, hij is ex-Noma en een van de beste chefs in de regio.

Een tweepersoonskamer vanaf 377 euro, halcyonhouse.com.au

Partner Content