De Blikfabriek in Hoboken: bar en broeihaard van creatief talent

© Foto Wouter Van Vaerenbergh
Zoë Nassel Medewerker Weekend.be

Er valt heel wat te proeven, beleven en ontdekken deze maanden. Van pop-upzomerbar tot restaurant over museum: hier vind je ons deze zomer.

Antwerpen is een hotspot rijker. De voormalige Crown-fabriek in Hoboken is niet langer een stoffige, verlaten industriële site, maar een gezellige ontmoetingsplaats en een broeihaard voor creatief talent, de Blikfabriek genaamd.

De voormalige verpakkingsfabriek, met een oppervlakte van 30.000 vierkante meter, is in het bezit van een privé-projectontwikkelaar. Het gebouw staat leeg sinds 2012 en ook de komende jaren zou daar geen verandering in komen. De projectontwikkelaar wou er een positieve plek van maken voor de buurt, in afwachting van de nieuwe wijk die op het terrein gebouwd zal worden. En die is er nu.

De Blikfabriek is een plaats voor iedereen. Kringloopwinkels, cultuur- en sportverenigingen en buurtwerkingen vinden er hun thuis. Daarnaast worden creatievelingen en jonge ondernemers er ondersteund en zijn de grote loodsen nu een plaats voor evenementen en exposities. ‘De buurtbewoners zijn heel blij met een plek zoals deze’, zegt projectmedewerker Lotte Schiltz. ‘Het is een plaats die inspireert door haar veelzijdigheid.’

De groene binnenkoer is het kloppende hart van de site en werd gebouwd met materiaal dat uit de fabriek gerecupereerd werd. Het kunstenaarscollectief Timecircus, dat onder andere ook de Antwerpse zomerbar Bar Paniek onder handen nam, toverde de binnenkoer om tot een romantische tuin met industriële elementen.

In Cantin, het centrale buurtcafé, bestel je een drankje aan de stevige, betonnen toog gemaakt door kunstenaar Jef Meyer, of geniet je van de verschillende indrukken die de plaats biedt. Op donderdag, vrijdag en zaterdag eet je er een vers bereide vegetarische maaltijd.

Krugerstraat 208-270, 2660 Antwerpen, blikfabriek.be

Partner Content