De Belgische Ardennen in 4 seizoenen

© Ardennes-Etape

De Belgische Ardennen trekken jaarlijks heel wat toeristen. Logisch, want er valt het hele jaar door van alles te beleven. We tonen je de hoogtepunten per seizoen, zodat je te weten komt welk seizoen in de Ardennen jou het meest ligt. Pak je koffers alvast en tot binnenkort!

Lente: de natuur ontwaakt uit haar winterslaap

De lente, wij vinden het prachtig. De winterslaap is voorbij en het zonnetje schijnt zacht. Alle bomen en planten staan in bloei. Dit zal je zeker merken als je tijdens deze periode in de Belgische Ardennen vertoeft. De paasvakantie is natuurlijk de periode bij uitstek om in de lente naar deze prachtige streek te komen.

En de lente, die is echt speciaal. Zo komt er elk jaar in mei een zeer zeldzame aardbeiensoort op de markt: de aardbeien van Wépion. Deze hebben een heel uitgesproken smaak en geur en zijn enkel in Wépion te verkrijgen. Als je een natuurliefhebber bent, ga je best gewapend met fototoestel op pad. Je zal er de mooiste vogels, landschappen en rivieren kunnen vastleggen.

Een heuse aanrader is de wandeling van de Ninglinspo. De Ninglinspo is het enige bergriviertje dat we in ons land hebben en is zonder twijfel één van de mooiste wandelingen van de Belgische Ardennen. Als je je aangetrokken voelt tot kleur mag je een bezoekje aan La Grange aux Papillons in Virelles niet overslaan. In deze reusachtige serre van 700m² fladderen meer dan 300 kleurrijke vlinders rond. Deze wonderbaarlijke plek kan je steeds vanaf mei bezoeken.

Zomer
Zomer© Ardennes-Etape

Zomer: vitamine D in een prachtige setting

Vergeet je zonnecrème niet, want in de Ardennen kan het serieus warm worden! We hebben het hier natuurlijk over de zomer. De zomervakantie is ideaal om met het gezin of onder vrienden van die langverwachte en welverdiende rust te genieten. In deBelgische Ardennen ligt een groot aantal meren en badplaatsen waar het fijn vertoeven is voor iedereen. De bekendste badplaatsen zijn de badplaats bij de Ourthe rivier, die van de meren van l’Eeau d’Heure en de badplaats aan het meer van Bütgenbach.

Toch raden we je aan om tijdens je bezoek aan de Ardennen op zoek te gaan naar de verborgen pareltjes, hier kan je in alle rust en privacy volop genieten van dat heerlijk zomers weer. Niet zo een fan van het luie leven? Dan kan je je volledig laten gaan dankzij de talrijke outdoor-activiteiten die voornamelijk in de zomer georganiseerd worden. Raften, klimmen, parachutespringen,… avontuur gegarandeerd en voor ieder wat wils!

Herfst
Herfst© Ardennes-Etape

Herfst: het meest romantische seizoen

We moeten het toegeven, de herfst is toch echt iets aparts. Dit is dan ook het ideale seizoen voor wandelaars, mountainbikers en natuurfotografen. Het vallen van de bladeren zorgt voor een buitengewoon gekleurd landschap, je moet het gezien hebben. Lekker met z’n tweetjes cocoonen in een chalet met open haard staat dan ook bovenaan het verlanglijstje van vele koppels.

Zet je ook maar schrap voor het wildseizoen. In de Ardennen betekent dit: herten, reeën, everzwijnen en boschampignons! In Jalhay kan je in de herfst komen luisteren naar de roep van het hert. Dit is een heel apart geluid en zal je zeker opvallen als je in deze periode herten gaat spotten. Natuurlijk valt er op culinair vlak ook heel wat te beleven tijdens het wildseizoen. Ga bij één van de regionale restaurants langs en geniet van de kookkunst met verse streekproducten zoals Ardeense ham. Drink er bovendien een lekker lokaal biertje bij. Tijdens de periode van Halloween zijn de Ardennen natuurlijk nog gezelliger met alle pompoenen en bezems in omloop.

Winter
Winter© Ardennes-Etape

Winter: absolute wintermagie

Het winterseizoen in de Ardennen betovert groot en klein. De geur van gepofte kastanjes en glühwein brengt iedereen onmiddellijk in de feeststemming. De kerstmarkten zijn dan ook een must als je deze periode in de Ardennen doorbrengt. Twinkelende lichtjes, kerstmutsen en vrolijke liederen maken de ervaring helemaal af. Doe daar nog wat Waalse gastvrijheid bij en je hebt het recept voor een perfecte kerstvakantie.

De Belgische Ardennen zijn trouwens ook een erg populaire vakantiebestemming om het nieuwe jaar in te luiden. Elk jaar huren duizenden toeristen een vakantiehuis voor kerstmis of voor nieuwjaar. Op nieuwjaarsnacht wordt er meestal traditioneel meegedaan aan raclette en draait alles om een gezellig samenzijn.

Wanneer de feestdagen voorbij zijn, breekt stilletjes de carnavalsperiode aan. Zo is er in Stavelot het bekende “Laetare”, het “Carnaval de Binche” en natuurlijk nog veel meer. Bereid je voor op confetti, feestartikelen en vele vermommingen. Het onderscheid maken tussen al deze carnavalsvieringen is niet gemakkelijk. Sommigen huldigen Prins Carnaval, anderen jagen op de Macrâle (heks). Ook worden er soms verschillende gebruiken door elkaar gemengd. Des te meer plezier!

Het verdict

In de Belgische Ardennen is er altijd wel wat te beleven! Tevens is er voor ieder wat wils. Je kan er terecht met je familie, je vrienden of romantisch met je partner. Voor ons een dikke tien waard. Nu breien we helaas een einde aan dit artikel, want de Ardennen staan op ons te wachten! Au revoir!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content