De Amerikaanse nucleaire sites, weldra nationale parken?

De drie plaatsen die een cruciale rol speelden in de ontwikkeling van de atoombom zouden volgens een nieuw wetsvoorstel nationale parken worden.

De drie sites waar wetenschappers tijdens de Tweede Wereldoorlog hard werkten aan het geheime programma The Manhattan Project, het ontwikkelen van een atoombom, worden binnenkort wellicht nationale parken. Een wetsvoorstel met die strekking ligt momenteel bij het Amerikaanse Congres ter stemming.

Het gaat om de laboratoria in Oak Ridge (Tennessee) en in Los Alamos (New Mexico) en om de Hanford Nuclear Reactor in de staat Washington.

Alle drie de faciliteiten hadden hun eigen functie. In Oak Ridge werd uranium verrijkt, in Hanford werd plutonium geproduceerd en in Los Alamos werden de verschillende onderdelen tot de atoombommen Little Boy en Fat Man gemonteerd. In 1945 zouden die atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki gegooid worden. Tweehonderdduizend burgers kwamen daarbij om het leven.

Historische betekenis

In de loop van de tijd zijn de drie sites in verval geraakt, maar tegelijk nog altijd geheim voor het publiek. Alleen in Oak Ridge worden nu al rondleidingen gegeven, maar doordat vrijwel niemand ervan weet bezoekt maar een handjevol mensen het stadje vlakbij de Great Smoky Mountains. Daardoor wordt eigenlijk niet erkend wat voor grote rol deze drie plaatsen in het verloop van de Tweede Wereldoorlog en in de jaren daarna tijdens de Koude Oorlog hebben gespeeld.

Door er nationale parken van te maken wordt de grote historische rol van de drie sites erkend en kan het grote publiek voor het eerst zien wat jarenlang een groot geheim was. De erkenning van de historische betekenis van de sites is de reden om ze de status van nationaal park te geven. Het is zeker niet de bedoeling om kernwapens te verheerlijken. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content