De 7 mooiste Aziatische tempels

De 7 mooiste Aziatische tempels
© REUTERS

Harmandir Sahib (of Gouden Tempel) in Amritsar, India © REUTERS

Deze tempel is het belangrijkste heiligdom voor sikhs en werd gebouwd in de 16e eeuw om de plek te eren waar volgens de verhalen Boeddha en Goeroe Nanak -de oprichter van het sikhisme- samen mediteerden. Harmandir Sahib heeft vier ingangen, die het belang van goedkeuring en openheid symboliseren, want iedereen mag ongeacht godsdienst, huidskleur, ras of geslacht de tempel betreden. De enige beperkingen zijn dat de persoon geen alcohol, drank, vlees, sigaretten of drugs mag meenemen in het heiligdom.

Schwedagonpagode in Rangoon, Myanmar © REUTERS

Deze kegelvormige, 98 meter hoge, met 50.000 kilo bladgoud en vele duizenden kostbare edelstenen bedekte pagode bevindt zich op de heuvel Singuttara. De legende wil dat in de pagode acht haren bewaard worden van de laatste Boeddha, tezamen met relikwieën van drie voorgaande Boeddha's.

Angkor Wat in Siem Reap, Cambodja © REUTERS

Angkor Wat is het grootste religieuze monument in de wereld, met een oppervlakte van 126,6 hectares (1.626.000 m2, 1,6 km2). Het werd oorspronkelijk gebouwd als een hindoetempel voor het Khmer-rijk, maar transformeerde geleidelijk in een boeddhistische tempel tegen het einde van de twaalfde eeuw. Het is dé toeristische trekpleister van Cambodja geworden.

Tempel van de Hemel (of Altaar des Hemels) in Peking, China © REUTERS

Deze tempel werd gebouwd tussen 1406 en 1420 en ligt in een uitgestrekt park in het zuiden van Peking. Hier leidden de keizers van de Ming-dynastie een plechtige, rituele ceremonie, waarbij ze als bemiddelaar tussen hemel en aarde offers brachten om de gunst van de goden vragen voor een goede oogst. Vandaag beoefent de lokale bevolking in het park rondom de tempel tai chi of volgen ze kaligrafielessen.

Wat Rong Khun (of: de Witte Tempel) in Chiang Rai, Thailand © REUTERS

Deze boeddhistische tempel werd ontworpen door Chalermchai Kositpipat in 1997 maar is nog steeds niet afgewerkt - naar verwachting zal de bouw van het complete tempelcomplex pas rond 2070 volledig afgerond zijn. Wat Rong Khun zal dan uit 9 gebouwen bestaan die elk hun eigen betekenis hebben. De witte kleur van de tempel staat voor de reinheid van Boeddha weer te geven, via de mozaïek wordt dan weer de wijsheid van Boeddha weerspiegeld.

Taktshang (of Tijgersnest) in Bhutan © REUTERS

De legende wil dat Padmasambhava - de grondlegger van het tantrisch boeddhisme- op de rug van een tijger naar deze locatie toegevlogen zou zijn, vandaar de naam. Takshang omvat zeven tempels die op 700 meter boven de Parovvallei tegen de rotsen werden opgebouwd. Het complex ligt 3120 meter boven zeeniveau en is enkel te voet of per ezel te bereiken.

Borobudur in Java, Indonesië © REUTERS

De naam Borobudur stamt mogelijk van het Sanskriet "Vihara Buddha Ur"dat vrij vertaald "boeddhistische tempel op de berg". Het is het grootste boeddhistische monument ter wereld, opgebouwd uit twee miljoen blokken steen. Borobudur bestaat uit negen terrassen die elk een verschillende levensfase voorstellen. Het complex moet namelijk de boeddhistische visie op de kosmos voorstellen, die onderaan begint in het dagelijks leven, en bovenaan eindigt in het Nirvana.