De 5 beste plaatsen in Scandinavië om het Noorderlicht te zien

Wie het Noorderlicht een keertje met eigen ogen wil aanschouwen moet eens naar het hoge noorden van Scandinavië reizen. Vliegmaatschappij SAS selecteerde de vijf beste plaatsen om dit wonderlijke natuurverschijnsel te zien.

Het Noorderlicht of Aurora Borealis komt het vaakst voor in een cirkel rond de Noordpool tot ruim 2000 km ten zuiden ervan, en laat zich voornamelijk zien in het late najaar, de winter en het vroege voorjaar.

1. Kiruna

De stad Kiruna in het uiterste noorden van Zweeds Lapland staat bekend als dé Aurora plaats. Bovendien ligt hier de hoogste berg van Zweden en één van de mooiste houten kerken in het land. Ontmoet de Saamen en ontdek met sledehonden het overweldigende landschap.

2. Abisko

Vanuit Kiruna ben je zo in het dorp Abisko. Van daaruit kan je verschillende excursies naar het Noorderlicht boeken. Aanrader is een bezoek aan het Aurora Sky Station. Eerst genieten van een viergangendiner en daarna onder een warm dekentje op het dak de Aurora aan de hemel zien dansen.

Een reis naar Abisko wordt vaak gecombineerd met een verblijf in het beroemde ijshotel in Jukkasjärvi, 200 kilometer boven de poolcirkel. Het hotel wordt ieder jaar opnieuw opgebouwd met ijsblokken die uit de bevroren Torne rivier zijn gehakt.

3. Bodø

De Noorse stad Bodø is gelegen op een schiereiland boven de poolcirkel. Tussen oktober en april toont de Aurora Borealis zich hier geregeld in de donkere hemel. Met in de omgeving de bergketen Børvasstindene, de Svartisen gletsjer en de magische Lofoten zondermeer een unieke locatie.

4. Alta

Alta is de meest noordelijk gelegen stad ter wereld en telt zo’n tienduizend inwoners. Het staat bekend al seen uitstekende plaats om het Noorderlicht te zien. Er is zelfs een kerk gebouwd geïnspireerd op de Aurora Borealis: de kathedraal van het Noorderlicht.

Ook in Alta kan je overnachten in een ijshotel, het Sorrisniva Iglo Hotel dat op 6 januari 2015 voor de zestiende keer op rij opengaat. Waar je ook terecht kan is in de Gargia Fjellstue Mountain Lodge, een intiem berghotel. Slapen doe je er in een stoere, hoten berghut.

5. Tromsø

Tromsø word took wel het ‘Parijs van het noorden’ genoemd en is een goede uitvalsbasis voor een avontuur door Lapland en tegelijk een prima plaats om het Noorderlicht te bewonderen. Je kan er deelnemen aan verschillende, betaalbare poollichtexcursies. Je kan het Noorderlicht ook zien vanaf een traditioneel stoomschip terwijl je door de fjorden vaart. Dichtbij Tromsø ligt het dorpje Ersfjorden voor een romantische Poollichtervaring tussen de besneeuwde Bergen.

Tot slot is er nog het leuke Noorderlichtfestival in Tromsø in januari. Er is muziek in allerlei muziekstijlen, van klassiek tot jazz en dance, vaak geïnspireerd op het Noorderlicht.

Scandinavian Airlines vliegt vanuit Brussel meerdere keren per week naar Kiruna, Bodø, Alta en Tromsø. Voor Kiruna moet je in Stockholm overstappen, voor Bodø, Alta en Tromsø stap je over in Oslo. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content