De 10 duurste steden voor expats

De Afrikaanse steden Luanda en Ndjamena zijn wereldwijd de duurste steden voor expats, voor Hongkong. Dat blijkt uit de Cost of Living Survey 2014 die het hr-bedrijf Mercer bekendmaakte.

Brussel maakt net als de meeste West-Europese steden een sprong voorwaarts, van de 69ste naar de 56ste plaats. Luanda, de hoofdstad van Angola, is voor het tweede jaar op rij de duurste stad voor expats, en wordt nu gevolgd door de Tsjadische hoofdstad Ndjamena.

Twee Afrikaanse steden voeren de lijst aan

“Op het eerste gezicht kan het misschien vreemd lijken dat twee Afrikaanse steden de ranglijst aanvoeren, zeker omdat die doorgaans niet meteen als rijke steden worden beschouwd”, zegt Ellen van Arenthals, mobilty consultant bij Mercer, in een persbericht. “Maar voor expats is het leven er erg duur. Ingevoerde producten kosten verschrikkelijk veel en ook wonen is een kostelijke aangelegenheid omdat expats in de Afrikaanse steden in beveiligde gebieden leven.”

De hoge koers van de euro tegenover de dollar zorgt ervoor dat de meeste West-Europese landen plaatsen winnen in de ranglijst van 211 steden.

Zwitserland springt eruit

Zwitserland springt eruit en staat met drie steden (Zürich, Genève en Bern) in de wereldwijde tip 10. Londen stijgt van 25 naar 12, en Parijs van 37 naar 27.

Ook Brussel zet een stap vooruit en staat nu op de 56ste positie. Zo bedraagt de huur van een ongemeubileerd tweekamerappartement in de Belgische hoofdstad gemiddeld 1.900 euro per maand (tegenover 5.100 euro in de duurste stad, Hongkong), en kost een kop koffie er 3,70 euro.

De goedkoopste steden voor expats zijn Bisjkek (Kirgizië), Windhoek (Namibië) en Karachi (Pakistan). (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content