Dansercoer en metgezel brengen kite-expeditie Groenland tot een goed einde

De Groenland-expeditie van de Belgische poolreiziger Dixie Dansercoer (51) en zijn Canadese metgezel Eric McNair-Landry (30) zit er helemaal op.

De twee avonturiers, die als eersten slaagden in een volledige rondvaart over de Groenlandse ijskap, niet-gemotoriseerd en zonder assistentie, zijn veilig per helikopter geƫvacueerd. Dat staat op de weblog van de Greenland ICE Expedition.

Dansercoer en McNair-Landry begonnen op 10 april aan hun expeditie. Ze legden in 55 dagen 4.044,9 kilometer af, enkel met behulp van een kite.

Daarmee braken ze ook het wereldrecord van de langste onbegeleide kite-expeditie op het poolijs. Dat record stond sinds 2009 op naam van Adrian Hayes (met 3.120 kilometer).

Klimaatverandering

De poolreizigers hadden hun expeditie minutieus voorbereid. Ze voorzagen in mogelijk 80 dagen en meer dan 5.000 kilometer op het ijs. De reisafstand en -tijd werden uiteindelijk ingekort vanwege de terrein- en weersomstandigheden.

Dansercoer en McNair-Landry verzamelden tijdens hun expeditie wetenschappelijke gegevens over klimaatverandering. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content