Dan toch verplichte comfortclassificatie voor hotels en campings

© iStockphoto

Er blijft dan toch een sterrensysteem bestaan voor wie in Vlaanderen toeristische overnachtingen aanbiedt.

Die verplichte comfortclassificatie zou aanvankelijk uit het nieuwe Vlaamse logiesdecreet geschrapt worden en vervangen door een vrijwillig systeem. Maar na protest vanuit de sector blijft het systeem bestaan. Alleen zal de controle niet langer door de overheid gebeuren, maar door de sectorfederatie zelf. Dat zegt Vlaams parlementslid Cathy Coudyser (N-VA) aan Belga.

Normaal gezien zou het Vlaams Parlement vandaag/woensdag stemmen over het nieuwe logiesdecreet, het decreet dat de regels vastlegt voor al wie in Vlaanderen toeristische overnachtingen aanbiedt. Maar het decreet is van de agenda gehaald.

Aanleiding is een bijsturing rond het comfortclassificatiesysteem. In de oorspronkelijke plannen was het bestaande (verplichte) sterrensysteem vervangen door een vrijwillig systeem. Uitbaters zouden niet langer verplicht zijn om een classificatie aan te vragen. Dat zou voortaan op vrijwillige basis gebeuren.

Maar daartegen kwam fel protest vanuit de sector zelf. Nu is er sprake om het classificatiesysteem toch verplichtend te houden. Dat is althans afgesproken met de hotel- en campingsector, zo stelt N-VA-parlementslid Cathy Coudyser. “De sectorfederaties van de kampeer- en van de hotelsector hebben zich inderdaad bereid verklaard om in de toekomst zelf in te staan voor de zogenaamde comfortclassificaties. Dat is een positieve evolutie”, aldus Coudyser. “Deze ontwikkeling geeft uitzicht op het sluiten van een heus ‘logiespact’ tussen de Vlaamse overheid en de hele logiessector. De sectoren nemen hun verantwoordelijkheid op en de overheid kan zich ten volle aan haar kerntaken wijden. Dat is een win-win die we niet willen en mogen laten liggen”, aldus Coudyser.

Om die bijsturing nog in het decreet te verankeren, wordt de tekst woensdag van de agenda van het parlement gehaald. Of het decreet nog voor het kerstreces kan gestemd worden, is nog onduidelijk.

Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe van oppositiepartij sp.a reageert: “Ik ben tevreden dat de meerderheid alsnog is ingegaan op mijn vraag en de vraag van de sector om de comfortclassificatie te behouden. De démarche van de meerderheid is wel opmerkelijk, omdat ze tot op het allerlaatste ogenblik Oost-Indisch doof bleef voor de verzuchtingen van de logiessector”, aldus Vandenberghe. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content