In de Zamanstraat in Sint-Niklaas opent zondag 24 maart het vernieuwde Mercatormuseum.

De tijdelijke tentoonstelling Mercator Digitaal, die vorig jaar ter ere van de 500ste geboorteverjaardag opgesteld werd, is geïntegreerd in het oude museum.

"De twee tentoonstellingen zijn nu één geheel", aldus Eddy Maes, conservator cartografie van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas. "Ook het gebouw is opgefrist en de inhoud van het museum herwerkt."

Centraal in de opstelling staan drie topstukken, die door minister Schauvliege toegevoegd werden tot de Topstukkenlijst. Het gaat om de 16de eeuwse aard- en hemelglobe van Mercator en de Hareuskaart van de wereldgodsdiensten.

"Verder zijn er ook een aantal nieuw gerestaureerde atlassen te zien, onder meer een Engselse versie van de Atlas Minor en een oud-Nederlandse versie". In 2014 komt een tijdelijke tentoonstelling rond een unieke genummerde Lafreri-atlas. (Belga/MS)

In de Zamanstraat in Sint-Niklaas opent zondag 24 maart het vernieuwde Mercatormuseum. De tijdelijke tentoonstelling Mercator Digitaal, die vorig jaar ter ere van de 500ste geboorteverjaardag opgesteld werd, is geïntegreerd in het oude museum. "De twee tentoonstellingen zijn nu één geheel", aldus Eddy Maes, conservator cartografie van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas. "Ook het gebouw is opgefrist en de inhoud van het museum herwerkt." Centraal in de opstelling staan drie topstukken, die door minister Schauvliege toegevoegd werden tot de Topstukkenlijst. Het gaat om de 16de eeuwse aard- en hemelglobe van Mercator en de Hareuskaart van de wereldgodsdiensten. "Verder zijn er ook een aantal nieuw gerestaureerde atlassen te zien, onder meer een Engselse versie van de Atlas Minor en een oud-Nederlandse versie". In 2014 komt een tijdelijke tentoonstelling rond een unieke genummerde Lafreri-atlas. (Belga/MS)