De werken maken deel uit van een masterplan dat tegen 2026 afgewerkt moet zijn. De bestaande infrastructuur aan de ingangen van de Plantentuin zijn verouderd en daardoor ongeschikt om een groot publiek welkom te heten. De twee nieuwe onthaalgebouwen moeten dat oplossen. Aan de hoofdingang aan de Nieuwelaan komt nu een ontvangstplein en een onthaalgebouw, met ook plaats voor ticketverkoop, een verkooppunt, sanitair en kantoren voor medewerkers. De ingang Meise-dorp krijgt dezelfde uitrusting, maar met een conciërgewoning in plaats van kantoren.

Attractie van wereldklasse

De blikvanger wordt 'De Groene Ark', een nieuw serrecomplex van 7.100 vierkante meter met daarin een polyvalente ruimte waar het wetenschappelijk werk van de Plantentuin gedemonstreerd wordt.

'We laten de Plantentuin uitgroeien tot een bezoekersattractie van wereldklasse', zegt minister Weyts. 'Amper een paar jaar geleden stond onze prachtige Plantentuin nog te verkommeren als verwaarloosde federale instelling. Nu geeft Vlaanderen de Plantentuin van Meise een nieuwe toekomst. Dit wordt meer dan ooit een parel van de Vlaamse rand.'

De kosten van de huidige werken bedragen 28 miljoen euro. Ze maken deel uit van het masterplan, een investering van 103 miljoen euro. De volledige transformatie moet ervoor zorgen dat de Plantentuin Meise tegen 2026 uitgroeit tot een toeristische en wetenschappelijke topattractie.

De werken maken deel uit van een masterplan dat tegen 2026 afgewerkt moet zijn. De bestaande infrastructuur aan de ingangen van de Plantentuin zijn verouderd en daardoor ongeschikt om een groot publiek welkom te heten. De twee nieuwe onthaalgebouwen moeten dat oplossen. Aan de hoofdingang aan de Nieuwelaan komt nu een ontvangstplein en een onthaalgebouw, met ook plaats voor ticketverkoop, een verkooppunt, sanitair en kantoren voor medewerkers. De ingang Meise-dorp krijgt dezelfde uitrusting, maar met een conciërgewoning in plaats van kantoren. Attractie van wereldklasseDe blikvanger wordt 'De Groene Ark', een nieuw serrecomplex van 7.100 vierkante meter met daarin een polyvalente ruimte waar het wetenschappelijk werk van de Plantentuin gedemonstreerd wordt. 'We laten de Plantentuin uitgroeien tot een bezoekersattractie van wereldklasse', zegt minister Weyts. 'Amper een paar jaar geleden stond onze prachtige Plantentuin nog te verkommeren als verwaarloosde federale instelling. Nu geeft Vlaanderen de Plantentuin van Meise een nieuwe toekomst. Dit wordt meer dan ooit een parel van de Vlaamse rand.' De kosten van de huidige werken bedragen 28 miljoen euro. Ze maken deel uit van het masterplan, een investering van 103 miljoen euro. De volledige transformatie moet ervoor zorgen dat de Plantentuin Meise tegen 2026 uitgroeit tot een toeristische en wetenschappelijke topattractie.