Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren sluit zondag 1 december de deuren voor renovatiewerken die drie jaar zullen duren. De bekende opgezette olifant is een van de topstukken die verhuisd moeten worden.

Tijdens het slotweekend, 30 november en 1 december, kan iedereen het Afrikamuseum gratis bezoeken, voor de laatste keer de komende drie jaar. De grote opgezette olifant werd vrijdag al verplaatst naar de inkomhal, waar in de namiddag een kist rond het pronkstuk gebouwd wordt voor zijn vertrek naar Technopolis in Mechelen. Daar zal hij zaterdag 30 november vanaf 16 uur te bewonderen zijn.

De olifant werd net als vele andere dieren in het museum verzameld

voor de wereldtentoonstelling van 1958. In 2001 werd het dier

gerestaureerd, want door zijn slagtanden van elk 40 kilo zwaar begon zijn kop naar beneden te zakken en scheurde de huid op zijn rug.

De vernieuwing van het museum zal zo'n 51 miljoen euro kosten. Het

gebouw dateert van 1919 en de infrastructuur is niet meer aangepast aan de noden van een modern museum. De laatste grote aanpassingen dateren al van Expo 58. De permanente tentoonstelling is ook sterk verouderd en staat in schril contrast met de tijdelijke tentoonstellingen.

Het merendeel van het museumpersoneel kan tijdelijk elders aan de slag. Na de sluiting moet het museum op twee maanden helemaal leeg zijn, waarna de werken kunnen starten. In mei 2016 zou de renovatie voltooid moeten zijn. (Belga/MS)

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren sluit zondag 1 december de deuren voor renovatiewerken die drie jaar zullen duren. De bekende opgezette olifant is een van de topstukken die verhuisd moeten worden. Tijdens het slotweekend, 30 november en 1 december, kan iedereen het Afrikamuseum gratis bezoeken, voor de laatste keer de komende drie jaar. De grote opgezette olifant werd vrijdag al verplaatst naar de inkomhal, waar in de namiddag een kist rond het pronkstuk gebouwd wordt voor zijn vertrek naar Technopolis in Mechelen. Daar zal hij zaterdag 30 november vanaf 16 uur te bewonderen zijn. De olifant werd net als vele andere dieren in het museum verzameld voor de wereldtentoonstelling van 1958. In 2001 werd het dier gerestaureerd, want door zijn slagtanden van elk 40 kilo zwaar begon zijn kop naar beneden te zakken en scheurde de huid op zijn rug. De vernieuwing van het museum zal zo'n 51 miljoen euro kosten. Het gebouw dateert van 1919 en de infrastructuur is niet meer aangepast aan de noden van een modern museum. De laatste grote aanpassingen dateren al van Expo 58. De permanente tentoonstelling is ook sterk verouderd en staat in schril contrast met de tijdelijke tentoonstellingen. Het merendeel van het museumpersoneel kan tijdelijk elders aan de slag. Na de sluiting moet het museum op twee maanden helemaal leeg zijn, waarna de werken kunnen starten. In mei 2016 zou de renovatie voltooid moeten zijn. (Belga/MS)